Netherlands

Importheffingen doen pijn in China, Trump stelt verhoging uit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

De gedeeltelijke wapenstilstand in de handelsoorlog met de Verenigde Staten komt geen moment te vroeg voor China. De import en export van het land kromp in september sterker dan verwacht, mede als gevolg van de Amerikaanse importheffingen. 

Ook de afkoelende wereldeconomie speelt het land parten. De export ging in dollars gemeten met 3,2 procent omlaag in vergelijking met een jaar eerder. Hier werd door economen in doorsnee gerekend op een daling van 2,8 procent, meldt persbureau Reuters. 

De import van het land zakte vorige maand met 8,5 procent. Hier werd gemiddeld gerekend op een afname met 6 procent.

In augustus zag het er nog een stuk beter uit. In die maand daalde de export met 1 procent en liet de Chinese invoer nog een krimp met 5,6 procent te zien.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

China en VS bereiken gedeeltelijk handelsakkoord: 'Boeren, koop grotere tractors'

Deal in potlood

Er is ook goed nieuws voor China. Afgelopen vrijdag sloot het land een gedeeltelijk handelsakkoord met de Verenigde Staten. De landen zijn al meer dan een jaar in een handelsconflict verwikkeld, met over en weer importheffingen op goederen ter waarde van honderden miljarden dollars. 

Er is onder meer afgesproken dat China meer Amerikaanse landbouwproducten gaat kopen, al moet de deal nog wel formeel getekend worden. Als tegenprestatie heeft de Amerikaanse president Trump beloofd dat een aangekondigde verhoging van de heffingen van 25 naar 30 procent niet doorgaat. Eigenlijk zou die verhoging morgen ingaan. 

Blikje vooruit geschopt

Daarmee is het blikje vooral vooruitgeschopt, zegt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker. "De Amerikanen wachten nog even met het verhogen van de invoertarieven en de Chinezen beloven weer spulletjes uit Amerika te kopen, maar we moeten ook nog maar zien of ze dat doen." Het is dus zeker geen baanbrekende deal, aldus Schoenmaker.

"In de markt noemen ze het de skinny deal", zegt Valentijn van Nieuwenhuijzen, chief investment officer bij NN Investment Partners. Er moet eerst nog een handtekening gezet worden onder een deal over kleine deelonderwerpen zoals valutabeleid, intellectueel eigendomsrecht en het verder openen van de financiële sector, legt hij uit. 

"En daarna gaan we dan weer verder kijken naar de toch wat grotere, structurelere problemen in het grote gevecht tussen Amerika en China om de politieke en economische macht van de wereld", zegt Van Nieuwenhuijzen.

"De onderliggende krachten zijn helemaal niet weg, we hebben vaker gezien dat er even goed nieuws gespeeld werd en het niet lang duurde voor er weer een nieuw en groter probleem ontstond."

Football news:

Rashford over de dood van George Floyd: zwarte levens zijn belangrijk. We zijn belangrijk
Messi verlaat Barcelona niet gratis in de zomer. Deze clausule in de overeenkomst is niet langer geldig
Manchester United heeft ighalo ' s lening verlengd tot 31 januari 2021
PSG kan Milinkovic-Savic en Marusic kopen uit Lazio voor 80 miljoen euro
Niang is Interessant voor Tottenham, maar de verhuizing naar Marseille is echter
Coutinho ' s agent: Philippe wil graag terug naar de Premier League, maar er zijn ook gesprekken geweest met Bayern over volgend seizoen
Bayern President op Sanaa: hij speelt in Nike cleats. Als hij naar ons toe gaat, zal hij leren over de voordelen van adidas