Netherlands

Ieder(in): Situatie mensen met beperking precair

Bijna een op de vijf mensen met een beperking of chronische ziekte zit in thuisisolatie. Dat blijkt uit een peiling van belangenvereniging Ieder(in).

De belangenclub ondervroeg begin oktober 2057 mensen met een beperking of chronische ziekte over hun leven tijdens het begin van de tweede coronagolf. De meerderheid van de deelnemers aan de enquête (76 procent) lijdt aan een chronische ziekte; 37 procent heeft een lichamelijke beperking. Het aandeel van mensen met een verstandelijke beperking ligt met 7 procent een stuk lager. De deelnemers werd onder meer gevraagd naar hun risico op corona, hun visie op het overheidsbeleid en de beperkingen die ze ervaren door de coronamaatregelen.

Ruim twee derde van de deelnemers loopt door zijn beperking of ziekte extra risico op corona. Bij 19 procent van de respondenten heeft dit verhoogde risico ertoe geleid dat ze in zelfquarantaine zitten. Die groep geeft aan zich eenzaam te voelen (61 procent).

Het overheidsbeleid vindt meer dan de helft van de deelnemers (60 procent) niet ver genoeg gaan, tegenover 28 procent die er wel tevreden mee is. Een ruime 8 procent vindt dat de maatregelen te streng zijn.

Dagbesteding

Zorg en medische behandelingen zijn in lang niet alle gevallen hervat. Bij 39 procent van de mensen die medische behandelingen ontvangen, zijn deze volledig opgestart. Bij mensen die zorg ontvangen, is dat 54 procent. Ook de dagbesteding draait nog niet volledig: 19 procent van de deelnemers gaat helemaal niet meer naar de dagbesteding; 43 procent minder vaak. Dat is in sommige gevallen een eigen keuze.

Ieder(in) noemt de situatie van mensen met een beperking of chronische ziekte „precair.” De belangenclub pleit er in achttien aanbevelingen onder meer voor om in het vaccinatiebeleid mensen die in thuisquarantaine zitten, voorrang te geven. Daarnaast moeten thuistesten mogelijk worden voor mensen uit die in een risicogroep zitten of moeilijk naar de teststraat kunnen komen. Bij een mondkapjesplicht moeten medewerkers in een dienstverlenende functie of met klantcontacten een doorzichtig gezichtsscherm of spatmasker dragen. Zo kunnen ook mensen met een auditieve beperking de conversatie volgen.

Football news:

Neymar op Maradona: u zult altijd in onze herinnering blijven. Voetbal is u dankbaar
Als football een film was, zou Diego zijn hoofdpersoon zijn. Showsport lezers nemen afscheid van Maradona
Napoli fans hielden een vuurshow voor het stadion ter nagedachtenis aan Maradona
Maradona tekende documenten over balsemen en exposeren. De familie wist niet dat ex-Argentina striker Diego Maradona stierf aan een hartstilstand op 25 November. Volgens de journalist Hernan Castillo heeft de voetballer documenten ondertekend waarin staat dat hij na zijn dood moet worden gebalsemd en tentoongesteld. Er zij op gewezen dat de familie van Maradona dit pas in de laatste uren ontdekte en verrast was. Daarover is nog geen besluit genomen. Op dit moment vindt in het presidentieel paleis in Buenos Aires een afscheidsceremonie voor Maradona plaats. Het lichaam wordt in een gesloten kist gelegd
Zorc over de toekomst van Nederland: we hebben lange termijn plannen met hem
Juve zal spelen met Genua, Inter tegen Fiorentina, Milaan-Torino en andere paren van de 1/8 finale van de Italiaanse Cup
Musa over Sheffield: Ik wil op het hoogste niveau spelen, met alle respect voor deze club, want Striker Ahmed Musa heeft commentaar gegeven op een mogelijke verhuizing naar Sheffield United. Ik begrijp niet waarom dit verhaal begon, ik besteed geen aandacht aan geruchten en roddels. Met alle respect voor deze club, Ik verliet Saoedi-Arabië om mijn carrière op het hoogste niveau voort te zetten. Hij zei: Voorwaar, Ik ben vastbesloten dat te doen. Eerder werd gemeld dat agenten de speler boden aan Newcastle, crystal Palace, West ham, Burnley en Sheffield United