Netherlands

Hyundai-Kia legt met elektroplatform basis voor de toekomst

Hyundai Prophecy Concept
Hyundai Prophecy Concept

De eerste, volledig en alleen voor elektrische aandrijflijnen ontwikkelde architectuur van Hyundai en Kia is een feit. De twee Koreaanse zustermerken lanceerden het E-GMP gedoopte platform in hun technische thuishaven Namjang. Al volgend jaar neemt het concern de architectuur in gebruik. Niet minder dan 23 modellen verschijnen in de toekomst op de bodemsectie.

Het platform heet dus E-GMP. Het is ontwikkeld voor puur elektrische voertuigen. Er komt dan ook geen verbrandingsmotor in, waarmee Hyundai-Kia direct uitsluit dat de technische basis ook voor plug-in hybrides wordt gebruikt. Het is toepasbaar voor auto’s op waterstof, maar het is nog niet bepaald óf het concern dat ook gaat doen. De fabrikanten geven aan dat de architectuur bedoeld is voor verschillende aandrijflijnen, met een diversiteit aan elektromotoren, achter- en vierwielaandrijving en verschillende capaciteiten van het accupakket.

Hyundai 45 Concept
Hyundai 45 Concept

Ioniq bijt de spits af

Het allereerste model dat op de technische basis verschijnt, komt van de hand van Hyundai. De Ioniq 5 heeft de eer. Voor de duidelijkheid, het is niet de vijfde generatie Ioniq, maar het submerk Ioniq dat een type onder de naam 5 lanceert. Later volgt in ieder geval een 7 en daarna breidt Hyundai de Ioniq-lijn verder uit.

Hyundai Prophecy

Hyundai ziet dat Ioniq in de afgelopen jaren een sterk merk is geworden, dat synoniem voor alternatieve aandrijflijnen staat. Daardoor kiest de fabrikant ervoor om de elektrische modellen als Ioniq te introduceren. Als basis voor de Ioniq 5 dient het studiemodel 45, wat een moderne interpretatie van de oer-Pony is. Het oorspronkelijk door de Italiaanse designer Giorgiotto Giugiaro getekende model werd twee jaar terug op moderne wijze nieuw leven ingeblazen. Toen al was duidelijk dat het niet bij alleen een concept car zou blijven. De productieversie staat voor 2021 gepland. Na de Ioniq 5 komt vrij snel de Ioniq 7, die voortborduurt op het studiemodel Prophecy van maart 2020.

Verschillende modellen

Kia zal kort na de Ioniq 5 zijn eerste model op het E-GMP-platform introduceren. Het is ook voor dat merk het startsein voor een complete reeks modellen. Voor de groep Hyundai-Kia-Genesis staan 23 elektro-modellen gepland. De Koreanen kiezen voor sedans, SUV’s en crossovers. De types vallen in het C- en D-segment, waarmee ze de strijd aangaan met bijvoorbeeld de Volkswagen ID.3 en ID.4, Jaguar I-Pace, Tesla Model 3 en de nog te verschijnen Mercedes EQA, Audi Q4 E-tron en Cupra El-born. Het platform is geschikt voor modellen tot een lengte van vijf meter met een wielbasis van meer dan drie meter.

N-uitmonstering

Afhankelijk van de batterij is een actieradius mogelijk van meer dan 500 kilometer. Het topmodel krijgt zelfs een krachtcentrale die de sedan in minder dan 3,5 tellen van stilstand naar 100 km/h brengt. De top bedraagt 260 km/h. De auto zal waarschijnlijk onder het sportieve N-label verschijnen. Voor alle elektromodellen geldt een multi-charging van 800V, die 400V toestaat. Snelladen kan met maximaal 350 kW.

Lees ook:

Reageer op artikel:

Hyundai-Kia legt met elektroplatform basis voor de toekomst

Football news:

Karavaev op de Eredivisie: de fans zijn gewend aan goals. Ook al verloor het team 2:3, Ze zijn blij dat Zenit verdediger Vyacheslav Karavaev, die eerder voor Vitesse speelde, sprak over de Nederlandse fans. De Nederlandse media vonden Vitesse onder Slutsky bijna het meest defensieve team. Ja? We hebben goed gescoord. Een ander ding is dat Leonid Viktorovich probeerde om een spel te bouwen in de verdediging, zodat minder, Dit is normaal. Daar zijn de fans gewend aan doelpunten, en zelfs als het team plotseling verloor, maar de score is 2:3, zijn ze blij omdat ze de doelpunten zagen scoren. Zelfs ik kon het niet begrijpen! Na 3:3 met PSV, was iedereen blij, lovend over ons
Mourinho over het ontslag van Lampard: voetbal is wreed, vooral de moderne
Dzeko ontkende West Ham. Striker wil Roma verlaten in de winter
Milan wil in de zomer Porto-middenvelder Otavio gratis tekenen. Milaan wil Porto-middenvelder Otavio tekenen, die aan het eind van het seizoen een gratis agent kan worden. De Rossoneri zijn in gesprek met de agent van de 25-jarige Braziliaan
Manchester United mag Lingard lenen aan West Ham
Mourinho op de dubbele Ntombela: hij is erg creatief. Een van degenen die weet hoe het spel te scherpen
Atalanta en Sevilla zijn het eens geworden over de overdracht van Gomez. De middenvelder vliegt naar Spanje op dinsdag