Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Human Rights Watch: Oekraïne plaatste net als Russen verboden landmijnen

Door onze nieuwsredactie

Niet alleen Russische, ook Oekraïense troepen hebben zich schuldig gemaakt aan het gebruik van verboden landmijnen op het slagveld. Hierdoor zijn Oekraïense burgers om het leven gekomen. Dat meldt Human Rights Watch (HRW) dinsdag in een nieuw rapport.

Het Oekraïense leger zou de mijnen op grote schaal hebben verspreid rondom de oostelijke stad Izium. Dat gebeurde volgens HRW op het moment dat de stad nog bezet was door Russische troepen. De Russen hadden de stad tussen april en september in handen.

De mensenrechtenorganisatie zegt dat het tussen 19 september en 9 oktober onderzoek deed in Izium. HRW sprak volgens eigen zeggen met meer dan honderd mensen, onder wie slachtoffers van mijnen, militairen die de mijnen zeggen te hebben geplaatst, eerstehulpverleners en dokters. De stad was tot september in handen van het Russische leger.

In negen gebieden rondom Izium legden waarnemers van HRW het gebruik van de mijnen vast. De organisatie zegt dat het van elf burgers zeker weet dat zij gedood zijn door de mijnen. Hulpverleners zeggen in het rapport dat zij bijna vijftig burgers hebben behandeld, onder wie zeker vijf kinderen, die op een van de mijnen waren gestapt tijdens of na de Russische bezetting van Izium.

In ongeveer de helft van de gevallen moesten artsen een voet of onderbeen amputeren. De wapens lagen in gebieden waar Russische troepen zich destijds ophielden. Zij waren het doelwit.

Mijnen maken geen onderscheid tussen burgers en militairen

Het gaat om zogeheten antipersoonsmijnen. Die liggen vlak onder de grond en ontploffen als iemand eroverheen loopt. Het gebruik ervan is in strijd met het internationaal humanitair recht, omdat de apparaten geen onderscheid kunnen maken tussen burgers en militairen.

Bovendien bemoeilijken niet-opgeruimde landmijnen de levering van humanitaire hulp en kan het landbouwactiviteiten verhinderen.

De mijnen worden vanwege hun vorm ook wel vlindermijnen genoemd. Veel landen hebben in 1997 afgesproken deze wapens niet meer te gebruiken en te vernietigen. Ook Oekraïne tekende een verdrag hierover. Rusland deed dat niet.

Russisch gebruik van verboden mijnen al meerdere keren vastgelegd

Het Russische leger heeft de mijnen volgens de mensenrechtenorganisatie herhaaldelijk en op veel grotere schaal gebruikt sinds de invasie bijna een jaar geleden in Oekraïne. Hierover publiceerde HRW eerder al drie rapporten. "Maar dit rechtvaardigt Oekraïne niet deze verboden wapens te gebruiken", zegt Steve Goose, directeur Wapendivisie bij HRW.

Het Oekraïense ministerie van Defensie liet HRW op 24 november weten dat het zich strikt houdt aan internationale oorlogsafspraken, inclusief het niet gebruiken van de antipersoonsmijnen.

Maar volgens HRW reageerde Oekraïne niet op vragen over het wel of niet gebruiken van de mijnen rondom Izium. HRW heeft Oekraïne gevraagd de beschuldigingen te onderzoeken. Verder roept de organisatie Rusland op het antipersonenmijnenverdrag alsnog te ondertekenen.