Netherlands

Horeca in Breda levert tijdelijk honderden werknemers aan thuiszorg

Horecaondernemingen in Breda gaan tijdelijk honderden werknemers leveren aan zorginstellingen. Door het plan hoeven de ondernemers tijdelijk geen loonkosten te betalen en krijgt een lokale thuiszorgorganisatie er betaalbare werkkrachten bij.

Het plan is een initiatief van de lokale tak van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Surplus, een organisatie voor thuiszorg en woonzorgcentra in West-Brabant. Het samenwerkingsverband gaat volgende week van start,

Koks, barkeepers en personeel in de bediening staan in de rij om tijdelijk in de zorg aan de slag te kunnen. Honderden mensen gaven gehoor aan een eerste oproep. "Dit is bizar veel", zegt Johan de Vos van branchevereniging KHN in Breda. "Ik vind het prachtig om te zien dat onze horecacollega's hier massaal voor warmlopen en de zorg willen helpen."

Gastheer of thuiszorg

Barkeeper Kristian van Eenennaam is een van de mensen die zich heeft opgegeven voor het project. Hij is blij dat hij weer wat te doen krijgt. "De verveling is toegeslagen. Tijdens de eerste lockdown kon ik me nog wel vermaken met klusjes in en om het café, maar nu loop ik toch een beetje met mijn ziel onder mijn arm."

Het werk wat het horecapersoneel tijdelijk gaat doen varieert. Zo gaat een deel aan de slag in de thuiszorg. Ook zijn er functies als gastheer of gastvrouw in een woonzorgcentrum.

Het maakt Van Eenennaam niet veel uit wat voor zorgtaak hij krijgt. "Ik vind het leuk om met mensen om te gaan. Als ik een kop koffie kan zetten of een luisterend oor kan bieden voor mensen, doe ik dat heel graag."

Loonkosten overgenomen

Surplus neemt tijdens de samenwerking de loonkosten van de horecaondernemers tijdelijk over. De zorginstelling kan de extra handen goed gebruiken. "Onze zorgmedewerkers willen we in deze tijd maximaal inzetten voor de dagelijkse zorgtaken en zo min mogelijk belasten met andere taken. Die taken kunnen namelijk ook gedaan worden door niet-zorgmedewerkers", zegt Anton van Marsum, voorzitter van Surplus.

De detachering is tijdelijk, zolang als de coronacrisis duurt. Het personeel mag zelf aangeven hoeveel uren per week ze aan de slag willen. Zodra de horeca weer open mag, kan het personeel gefaseerd terug naar hun oorspronkelijke werk.

Het initiatief in Breda staat niet op zichzelf. In het noorden van het land startte de NNCZ, een coöperatie van zorgorganisaties in Drenthe en Groningen, een vergelijkbaar project. Er wordt gekeken of dat landelijk kan worden uitgerold.

Football news:

Van Dijk-beste centrale verdediger van 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is een topspeler in termen van mentaliteit. Hij heeft elk jaar een nieuw doel.Voormalig Juventus hoofdcoach Massimiliano Allegri deelde zijn mening over striker Cristiano Ronaldo. Ik had veel sterke spelers, sterk qua mentaliteit. Bijvoorbeeld verdedigers Chiellini en Nesta, middenvelders Gattuso en Seedorf en forwards Ibrahimovic en Ronaldo. Ronaldo is qua mentaliteit een topspeler. In dit opzicht is het anders dan de andere. Hij won vijf gouden ballen, vijf overwinningen in de Champions League, één won de Euro Met Portugal. Het is moeilijk, en hij draagt altijd bij. Elk jaar heeft hij een nieuw doel zei Allegri
Borussia Dortmund presenteerde een collectie met Spongebob als onderdeel van een deal met Nickelodeon
Woodward zei dat het team veel werk te doen heeft om trofeeën te winnen. Wij begrijpen dat er nog veel werk aan de winkel is om de stabiliteit te bereiken die nodig is om trofeeën te winnen. In April heb ik gezegd dat we ons blijven inzetten voor versterking van het team, maar we zijn gedisciplineerd in de uitgaven tijdens de pandemie. Ik denk dat wij dit hebben bereikt dankzij de versterkingen die wij in de zomer hebben gemaakt. Onze totale netto-uitgaven sinds de zomer van 2019 zijn meer dan 200 miljoen euro - meer dan enige andere grote Europese club in deze periode. Wij zullen Ole blijven steunen met een geplande langetermijnaanpak voor werving die gericht is op de Zomertransportramen, aldus Woodward
Neuer-best goalie in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool is geïnteresseerd in de 21-jarige Leipzig verdediger Konate.Liverpool is vastbesloten om zijn defensieve lijn te versterken. Volgens Bild-journalist Christian Falk zijn Merseysiders geïnteresseerd in de verdediger van RB Leipzig Ibrahima Kenate. De Rods hebben ook een belang in DAIO Upamecano, die door Leipzig wordt gewaardeerd op 40 miljoen euro. De 21-jarige Konate, wiens contract afloopt in 2023, heeft vier wedstrijden gespeeld in de Bundesliga. De statistieken van de Fransman zijn er
Ik wacht op Golovin. Maar misschien is het beter om nog een week of twee te wachten Monaco manager Niko Kovac heeft gesproken over de terugkeer van middenvelder Alexander Golovin na een blessure. Wanneer denk je dat Alexander Golovin terug zal keren naar het veld? Alexander is op de goede weg. Ik sprak onlangs met de medische staf en ze adviseerden me hem niet terug te jagen omdat de verwonding ernstiger was dan aanvankelijk dacht. Hoe dan ook, ik wacht op hem omdat hij een geweldige speler is. Maar we hebben tot nu toe goede resultaten, dus het is misschien beter om nog een week of twee te wachten om het risico te vermijden zei de coach