Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Hongarije wil meer geld, uitzondering pijptransport bij olie-embargo Rusland

Hongarije heeft geen bezwaar tegen een embargo van Russische olie-import over zee, maar wil absoluut geen blokkade van de import via pijpleidingen. Ook vraagt het land de Europese Unie om meer geld voor de overstap naar olie en gas uit andere bronnen.

Hongarije ligt binnen de EU al een tijdlang dwars als het gaat om sancties tegen de Russische olie-industrie. Het land heeft geen havens, en is sinds de Koude Oorlog geheel afhankelijk van olie uit Rusland. Nu de andere Europese landen voor het eind van dit jaar van die import af willen, blokkeert Hongarije nieuwe sancties. Dit zorgt voor grote frustratie bij Zowel West- als Oost-Europese buren, die sneller sancties tegen Rusland willen.

Zo zou het land ongeveer 750 miljoen euro nodig hebben om op korte termijn investeringen te doen. Bestaande pijpleidingen vanuit Kroatië kunnen dan worden uitgebreid, en in Hongarije zelf kan worden geïnfesteerd in raffinaderijen. Alleen zo kan het land van de Russische olie af zonder dat de economie instort, zegt de regering. De Europese Commissie heeft al een fonds van 2 miljard euro voorgesteld om geheel door land omgeven lidstaten te helpen bij hun Russische afhankelijkheid. Het gaat om Tsjechië, Slowakije en Hongarije, alle drie landen die tijdens de Koude Oorlog achter het IJzeren Gordijn zaten. Hongarije zegt echter op de lange termijn veel meer geld nodig te hebben voor het omschakelen van de economie, misschien wel 18 miljard euro.

Estse media schrijven ondertussen dat Hongarije heeft aangegeven bereid te zijn met sancties, als die alleen zeetransport treffen. Hongarije heeft zelf geen kustlijn, dus als de EU-sancties tegen Russische handel overzee hebben weinig effect op de Hongaarse situatie.

 

Advertentie

Lees ook deze artikelen

Onderste uit de kan: Russische Doema wil veertigplussers het leger in

Lees verder

Russische gastoevoer Finland wordt zaterdag gestopt, Duitsland neemt voorzorgsmaatregel

Lees verder

Veel onduidelijkheid over evacuatie Oekraïense soldaten Marioepol

Lees verder

Oekraïne boekt voorzichtig terreinwinst, McDonalds vertrekt uit Rusland

Lees verder
Vladimir Putin

Rusland: toetreden tot NAVO Finland en Zweden is fout die Rusland niet zal accepteren

Lees verder

Oekraïne wil in beslag genomen Russisch geld gebruiken voor wederopbouw

Lees verder

Britten: Russische generaals sneuvelen omdat ze niet kunnen delegeren

Lees verder

Finland en Zweden vragen in week van 16 mei NAVO-lidmaatschap aan

Lees verder