N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Economische malaise Betogers, met name jongvolwassenen, vragen aandacht voor de aanhoudende werkloosheid in Tunesië.
Zeker 632 personen zijn in de nacht van zondag op maandag gearresteerd bij aanhoudende protestacties in diverse steden verspreid over Tunesië. Het verzet zwol sinds afgelopen donderdag aan; die dag tien jaar geleden viel het regime van de autocratische president Zine al-Bedine Ben Ali. Hoewel het Noord-Afrikaanse land sindsdien wordt beschouwd als een democratie klagen veel burgers over aanhoudende werkloosheid en een corrupte overheid.
Vele honderden woedende Tunesiërs, volgens de autoriteiten met name jongvolwassenen, gingen de afgelopen dagen de straat op om hun stem te laten horen, schrijven persbureaus AFP en Reuters. Dat gebeurde onder meer in een plaatsje vlakbij de stad Sidi Bouzid, waar de zelfverbranding van een fruitverkoper eind 2010 het begin van de Arabische Lente inluidde. Ook in de hoofdstad Tunis, de plek waar tien jaar geleden ‘s lands grootste protestacties plaatsvonden, voeren jongeren actie.
De demonstraties verliepen overwegend grimmig: winkels werden geplunderd en (kleine) brandjes gesticht. Sinds donderdag zijn in totaal meer dan duizend actievoerders aangehouden. Om de rust te doen wederkeren - ook deze maandag wordt weer geprotesteerd - zijn in meerdere steden legereenheden ingezet.
De leefomstandigheden in Tunesië zijn de afgelopen tien jaar sterk verslechterd. Het land kampt met corruptie en een hoge werkloosheid onder jongeren: een derde van de jongvolwassenen heeft moeite met het vinden van een baan. Sinds de coronapandemie is ook de toeristenindustrie volledig ingezakt en zijn bedrijven noodgedwongen dicht.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2021/01/web-1201buitunisthen.jpg)