Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Hoge waterpeilen en wateroverlast in rivierengebied door regenval

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Rivieren De Linge is vrijdagavond overstroomd en dat leidt in het rivierengebied tot wateroverlast. Straten en velden zijn volgelopen, net als een onbekend aantal kelders, schuren en woningen.

Door de aanhoudende regen van de afgelopen dagen is het waterpeil van verschillende rivieren fors gestegen. Vooral in het westen van het rivierengebied leidt dat tot wateroverlast, omdat daar vrijdagavond de rivier de Linge overstroomde, zo maakte het waterschap Rivierenland bekend.

Volgens het waterschap Rivierenland zijn door de hevige regenval straten en velden volgestroomd met water, bijvoorbeeld in het Utrechtse Leerdam en Gelderse Geldermalsen. Ook is daar een onbekend aantal kelders, schuren en woningen overstroomd.

Een woordvoerder van het waterschap zei zaterdagochtend tegen het NOS Radio 1 Journaal dat de Linge gewoonlijk 80 centimeter boven NAP staat, maar momenteel door de hevige regenval het dubbele. „Op grote rivieren zoals de Maas, Waal en Rijn zien we vaker hoogwater, maar we zien maar heel zelden dat de Linge zo hoog stijgt.”

Natte januari

Ook het waterpeil van andere rivieren, zoals de Maas, de Rijn en de Waal, ligt hoog. Volgens weerman Peter Kuipers Munneke is er deze maand tot nu toe 91 millimeter regen gevallen, terwijl het gemiddelde voor de maand januari op 71 millimeter ligt. Hij noemt het bij de NOS de „natste januari ooit”, gemeten tot 14 januari.

Het waterschap Rivierenland heeft rondom de Linge extra pompen neergezet en stelt dat de „gemalen op volle toeren” draaien. Desalniettemin zegt het „deze vorm van wateroverlast door extreem weer” niet overal te kunnen voorkomen.