Netherlands
This article was added by the user Hazel Martin. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Hof wil Volkskrant-journalist horen in zaak over voor terrorisme veroordeelde broers

© CC BY-SA 2.0 / ssalonso

Het Gerechtshof in Den Haag wil Volkskrant-journalist Ana van Es horen in een zaak over twee voor terrorisme veroordeelde broers. Van Es zal in de rechtbank geen inhoudelijk commentaar geven en zich beroepen op haar verschoningsrecht.

Dat meldt de Volkskrant. Het hof wil van Es horen naar aanleiding van een artikel dat ze in 2019 schreef over de broers Aziz en Fatah A.. Voor dat verhaal sprak ze met bekenden en familieleden van de broers. Aziz en Fatah waren volgens bronnen actief bij de jihadistische beweging Al Nusra.

De rechtbank zou in de zaak tegen de broers het artikel van Van Es niet hebben meegenomen als bewijs. Bart Nooitgedagt, de advocaat van Fatah, stelt dat het verhaal voor het Openbaar Ministerie wel degelijk een belangrijk uitgangspunt vormde voor verder onderzoek. Aziz werd vorig jaar veroordeeld tot ruim 15 jaar cel. Fatah kreeg 11 jaar en 9 maanden.

“Omdat ik nu als getuige word opgeroepen, word ik de strafzaak in gemanoeuvreerd, en dat moet niet”, reageert Van Es tegenover haar eigen krant. “De beslissing van het Hof kan een afschrikwekkend effect hebben op journalisten en hun bronnen in vergelijkbare onderzoeken.”