Netherlands

Hoekstra voert druk op KLM-personeel op: aan afspraken valt niet te tornen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

Minister Wopke Hoekstra van Financiën is duidelijk: KLM moet harder bezuinigen dan het nu van plan is. Vooral van piloten wordt een groter loonoffer gevraagd. Komt dat er niet, dan komt de miljardensteun van het kabinet voor het bedrijf in gevaar.

In ruil voor 3,4 miljard euro aan leningen en bankgaranties van de staat, moet het bedrijf bezuinigen. Begin oktober diende KLM hiervoor een plan in bij Hoekstra, na maandenlange onderhandelingen met de vakbonden. 

'Belastingbetaler'

De plannen gaan alleen niet ver genoeg volgens minister Hoekstra (CDA). "We moeten ons allemaal committeren", verwijst hij naar de afspraken die zijn gemaakt in ruil voor de miljarden staatssteun. 

Dat is 'een afgewogen pakket', dat rekening houdt met de werknemers, de toekomst van het bedrijf én ook 'met de belastingbetaler die dit geld ophoest'. "Het is het enige bedrijf in Nederland waar we dit zo doen", benadrukt Hoekstra. "Ik vind het redelijk en verstandig dat je dan nog wat terugvraagt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Miljardensteun KLM op losse schroeven: crisisoverleg tussen KLM en bonden

Duur van loonoffer

Het gaat vooral mis bij de beloften van vakbonden over hoe lang het loonoffer duurt. Voorwaarde van Hoekstra is dat het loonoffer minimaal net zo lang duurt als de lening loopt. Maar in het akkoord met pilotenvakbond VNV loopt het loonoffer maar tot maart 2022 en dat is te kort.

Dat wekte al bevreemding bij andere vakbonden, vertelt Jan van den Brink van FNV Grondpersoneel. "Dat vonden wij een rare situatie, dat moet je toch gelijktrekken", zegt hij. 

Het is nu aan de vakbonden en de directie van KLM om een oplossing te verzinnen. Het bedrijf houdt daarom vandaag crisisoverleg met de vakbonden. "We zullen vanmiddag horen waar de bottleneck zit", zegt Van den Brink.

Verlies van 1,7 miljard

Komt die oplossing er niet, dan zit KLM met een fors probleem. Het bedrijf heeft de tweede tranche van het steunpakket van de overheid hard nodig. In het afgelopen kwartaal leed moederbedrijf Air France-KLM een verlies van maar liefst 1,7 miljard euro. 

Dat het personeel en vakbonden zo hard onderhandelen over het loonoffer dat gebracht moet worden terwijl het water het bedrijf tot aan de lippen staat, zorgt voor zware frustratie in Den Haag. "Er is echt onbegrip voor het gebrek aan urgentie bij de bonden hier", vertelt politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

"Er wordt kennelijk erg makkelijk vanuit gegaan dat kabinet uiteindelijk KLM niet wil laten vallen", zegt hij. "Maar het omgekeerde is ook waar: als niet aan de eisen wordt voldaan, kan KLM echt fluiten naar de rest van de toegezegde steun."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dramatisch kwartaal Air France-KLM: verlies van 1,7 miljard

Football news:

Manchester City heeft een tienjarenplan voor Messi voorbereid. Na zijn carrière willen ze hem ambassadeur maken voor de club (The Times). Manchester City werkt aan de ondertekening van de Barcelona striker Lionel Messi. Volgens de Times heeft de Engelse club een tienjarenplan voor Argentinië ontwikkeld. Hij zal worden aangeboden om te spelen voor Manchester City en dan spelen voor een van de negen clubs in de City Football Group. Deze omvatten met name new York city (vs), Yokohama (Japan) en Melbourne city (Australië)
Een Prestonspeler die tweemaal de genitaliën van een tegenstander heeft aangeraakt, kan worden gediskwalificeerd voor 3 wedstrijden
Griezmann over zijn jeugd: Ik heb geprobeerd om in 10 clubs in Frankrijk te komen, maar niemand gaf me een kans
Austin Matthew McConaughey (mede-eigenaar) bereidt zich voor op MLS: alle seizoenskaarten zijn verkocht, hoewel er maar 2 spelers in het team, en het stadion (voor $240 miljoen) is nog steeds in aanbouw
Lineker aan Liverpool: grote lof voor de spectaculaire prestatie van Klopp ondanks blessures; voormalig Engelse striker Gary Lineker deelde zijn emoties van Liverpool 's overwinning op Leicester
Griezmann op de wedstrijd tegen Argentinië op het WK 2018: bood Deschamps 4-4-2 en persoonlijke voogdij over Messi. Hij heeft naar Barcelona en Frankrijk geluisterd en Antoine Griezmann heeft zijn herinneringen aan het WK 2018 en de Euro 2016 gedeeld. Over het WK 2018 was het duidelijk dat je iets groots kunt doen door te kijken naar de intensiteit waarmee ons team trainde. Deschamps belde de spelers om zich voor te bereiden op de wedstrijd tegen Argentinië, en ik stelde voor dat hij te verdedigen op een 4-4-2 manier, waar Konte persoonlijk zal zorgen voor Messi. Deschamps zei: Denk je dat erAttico is. Maar uiteindelijk luisterde hij naar mij (Frankrijk versloeg Argentinië in de 1/4 finale met een score van 4:3-ca. Showsport). Dankzij dit toernooi begon ik herkend te worden in Frankrijk, omdat ze alleen Real Madrid en Barcelona volgen. Ik verloor twee finales in een korte periode (de 2015-16 Champions League finale met Attetico en de Euro 2016 final met Frankrijk-CA. En wilde geen football meer kijken. Ik was niet gerustgesteld door het feit dat ik de beste speler van het toernooi Griezmann zei
Ex - Inter defender Maicon kan naar Sona verhuizen van de winnaar van de Serie D