Sean Connery is op negentigjarige leeftijd overleden en laat een diepe indruk achter op velen. Onder meer omdat de James Bond-acteur heel wat teweeggebracht heeft wat betreft het onderhandelen van acteurs in de filmindustrie, zeggen regisseur Ate de Jong en filmjournalist René Mioch.

Onderhandelen over salaris

Connery heeft volgens regisseur Ate de Jong verandering gebracht in de filmindustrie, omtrent het onderhandelen over geld. "Door een creatieve boekhouding bleef er vaak bijna geen winstdeel over. Daar is hij ontzettend tegenin gegaan door die boekhouding helemaal te laten controleren. Hij eiste dat hij ook een deel van de winst kreeg van de films. Doordat ze niet zonder hem konden had hij een positie dat hij dit kon doen."

Filmjournalist René Mioch stemt hiermee in. "Dat was in die tijd nog heel ongebruikelijk. Elke keer zei hij weer dat hij niet meer mee zou spelen in de volgende James Bond-film, waarna er een salarisverhoging werd aangeboden. Ik denk dat hij hier een echt voorbeeld in is geweest en dat acteurs als Harrison Ford en Bruce Willis hier veel van geleerd hebben."

Hollywood feestje

De Jong heeft Connery een paar keer ontmoet op feestjes in Hollywood. "Het was een hele joviale man, die graag grappen maakte." Hij hield zijn Schotse accent volgens de Jong hoog in ere. "Terwijl hij best netjes Engels kon praten, deed hij dat echt niet."

Een feest in het bijzonder is de Jong altijd bijgebleven. "Dat was een feestje van Carrie Fisher, prinses Leia in Star Wars en een vriendin van mij omdat ze in mijn film Drop Dead Fred speelde. Op dat feestje waren nagenoeg alleen beroemdheden, alleen de Mexicaanse dienstmeisjes en ik hadden geen Oscar gewonnen", aldus de regisseur.

"Terwijl we in de tuin zaten te eten arriveerde Michael Jackson. Hij was zo'n superster dat hij niet bij ons kon aanschuiven, maar apart in de serre plaatsnam. Zijn bodyguard ging naar Sean en fluisterde dat Michael graag met 'James Bond' wilde praten. Oké, knikte Connery. Alleen nam hij wel zijn bord met eten mee, want een gratis maaltijd liet hij voor niemand staan."

Volgens de regisseur is Connery het voorbeeld van dat je vanuit niks, toch heel veel kan bereiken. "Hij kwam uit een arbeidersfamilie, niks artistieks aan, en is toch zo groot geworden. Hij wordt onthouden door z’n sexappeal, z’n ruwe manier van acteren en vooral het feit dat hij geloofde in zichzelf."

Koppig

Hoewel de Jong nooit samen heeft gewerkt met Connery, vertelt hij hoe "koppig" de James Bond-acteur soms kon zijn. "Hij spande bijna elke productie wel een rechtszaak aan omdat hij vond dat hij niet genoeg betaald kreeg of niet goed behandeld werd."

Meer dan James Bond

In de ogen van Mioch was Connery een hele bescheiden man, die geen sterallures had. "Hij is voor heel veel mensen dé James Bond, maar hij heeft ook nog in heel veel andere films gespeeld. Hij heeft z'n hele leven aangetoond dat hij meer is dan alleen James Bond."

Volgens Mioch koos Connery vaak voor rollen die totaal anders waren dan zijn rol als James Bond. "Ik denk dat hij dat wel bewust deed. Zodra je hem in een andere rol zag, vergat je James Bond ook gelijk. Dat deed hij heel goed."