Netherlands

Hoe herken je een tekenbeet en wat moet je doen?

Door kinderen beter te controleren in de nek en onder het hoofdhaar kan voorkomen worden dat ze mogelijk ‘Lyme’ ontwikkelen. Maar hoe herken je nou eigenlijk een tekenbeet?

Waar vind je vaak een tekenbeet?

In totaal 32 procent van alle beten bij kinderen waren in het hoofd of nek, vergeleken met 3 procent bij de volwassenen. Bij volwassenen komen beten op de benen veel vaker voor: 55 procent van alle beten en bij kinderen 25 procent. Beten rond de schaamstreek komen bij kinderen en volwassenen niet zo vaak voor: 7 procent bij kinderen en 9 procent bij volwassenen. Maar als ze daar bijten, worden ze wel later dan gemiddeld ontdekt en verwijderd, volgens onderzoekers is het daarom belangrijk het hele lichaam te controleren nu het tekenseizoen weer is begonnen.

Tekenseizoen

„Dit jaar zagen we half februari, tijdens een warmere periode, het aantal tekenbeetmeldingen al iets oplopen. Het tekenseizoen is dus alweer begonnen”, vertelt Kees van den Wijngaard, onderzoeker bij het RIVM. „Op dit moment is het aantal meldingen aan de lage kant voor de tijd van het jaar. Als het weer wat beter wordt verwachten we een toename. Ben je in het groen geweest, controleer daarna dan je hele lichaam op tekenbeten”

Tekenradar

In 2020 werden 8500 tekenbeten via Tekenradar.nl gemeld. Dit is ongeveer gelijk aan het gemiddelde van de zeven jaar daarvoor. In 2020 zijn de meeste tekenbeten gemeld in Gelderland en Utrecht, en de minste in Zeeland en Flevoland. Per hoofd van de bevolking werden de meeste tekenbeten gemeld in Drenthe, en de minste in Zuid-Holland. Ongeveer 30 procent van alle gemelde tekenbeten in 2020 werd in de tuin opgelopen.

loading

Waar komt de teek vaak voor?

De teek komt voornamelijk voor in bosrijke gebieden met hoog gras. Het beestje, gemiddeld zo’n 1 tot 3 millimeter groot, werkt zich omhoog langs de grasstengels en wacht daar op een lift van een voorbijganger. Mens of dier. Tuinen zijn voor een teek ook een gewilde pleisterplaats. Jaarlijks wordt ongeveer een derde van alle tekenbeten opgelopen in de tuin. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek je heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.

Krijg je van iedere tekenbeet lyme?

Niet iedere tekenbeet levert een besmetting op. Elk jaar worden volgens het RIVM ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet, zo’n 27.000 mensen per jaar. Per jaar zijn er 1000 tot 2500 mensen die langdurig klachten houden. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de lymebacterie bij zich. De bacterie wordt niet bij elke tekenbeet overgedragen. Heb je de ziekte van Lyme, dan kun je last krijgen van een vlek of kring rondom de plek van de tekenbeet. Andere mogelijke verschijnselen zijn koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn. Op lange termijn krijg je soms andere huidklachten, zenuwklachten, gewrichtsklachten of hartklachten.

Wat is de ziekte van Lyme en is die te genezen?

Mensen die besmet zijn, lijden aanvankelijk onder griepklachten zoals koorts, hoofdpijn en vermoeidheid. Vaak verschijnt er een rode kring op de huid rond de plek van de beet. Dit is echter niet altijd het geval. In een later stadium van de ziekte krijgt men problemen met het zenuwstelsel, de gewrichten, de huid of het hart. De infecties kunnen tot verlamming van lichaamsdelen of hartstoornissen leiden. Het onderzoek naar teken en de ziekte van Lyme staat nog in de kinderschoenen. Wanneer de teek langer dan 24 uur op de huid heeft gezeten, is het raadzaam naar de huisarts te gaan. Antibioticum bestrijdt de aandoening, maar is soms niet effectief genoeg. De vereniging voor Lymepatiënten telt zo’n 2500 leden die blijvende klachten overhielden als gevolg van de ziekte.

loading

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Het dragen van kleding met lange mouwen en pijpen is de beste bescherming. Op lichte kleding is een teek bovendien goed te signaleren. Maar omdat de temperaturen in de loop van het jaar alsmaar stijgen, is deze bescherming niet altijd prettig. Dus wat altijd belangrijk is: controle aan het einde van de dag. Teken kunnen zich op ieder plekje van het lichaam nestelen, vooral onder de oksels, tussen de liezen, in de knieholten en de bilnaad.

Tekenbeet, wat nu?

• Haal een teek zo snel mogelijk weg! Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.

• Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdat je de teek verwijdert.

• Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet hierna het beetwondje. Gebruikt u een andere tekenverwijderaar? Volg dan de gebruiksaanwijzing.

• Noteer wanneer en waar op de huid je gebeten bent. Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een verkleuring van de huid of klachten die passen bij de ziekte van Lyme.

Ga naar de huisarts als je één van de volgende klachten heeft na een tekenbeet:

•Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.

•Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.

•Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude