Netherlands

Hij was de held van Hotel Rwanda, nu zit hij vast op verdenking van terrorisme

Criticus van de president

18 minuten geleden Aangepast: 3 minuten geleden

Paul Rusesabagina, de held van Hotel Rwanda, in handboeien

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Paul Rusesabagina gaf tijdens de genocide in Rwanda onderdak aan honderden Tutsi in het hotel waar hij de manager was. In 2004 kwam er een film uit over zijn heldendaad, 'Hotel Rwanda'. Maar 26 jaar later zit Rusesabagina achter de tralies. Hij wordt verdacht van het verlenen van steun aan rebellengroepen.

Twee weken geleden werd Paul Rusesabagina zonder het te beseffen opgepakt op het vliegveld van Dubai. In een interview vanuit zijn cel met de New York Times vertelt Rusesabagina hoe hij onder valse voorwendselen in een privé vliegtuig stapte.

Rusesabagina, woonachtig in België, had de indruk dat hij naar een evenement in Burundi zou gaan. Tot zijn grote schrik besefte hij bij het landen dat hij in zijn thuisland Rwanda was aangekomen, waar hij wordt gezocht. Eenmaal in Rwanda werd Rusesabagina gearresteerd en voorgeleid. De aanklachten zijn zwaar: terrorisme, aanzetten tot moord, en het verlenen van steun aan rebellen.

Held van Hotel Rwanda

Paul Rusesabagina is wereldwijd bekend voor zijn daden tijdens de Rwandese genocide van 1994. Ten tijde van de massaslachtingen was hij de manager van het prominente Hotel des Mille Collines in de hoofdstad Kigali. In zijn hotel gaf Rusesabagina, zelf een Hutu, onderdak aan 1200 Tutsi die de moordende Hutu ontvluchtte. Doordat het hotel bescherming genoot waren ze hier veilig.

Hotel des Mille Collines in Kigali, waar 1200 Tutsi hun toevlucht zochten Hotel des Mille Collines in Kigali, waar 1200 Tutsi hun toevlucht zochten

Na de genocide werd Rusesabagina internationaal geroemd. Van president George Bush kreeg hij de Medal of Freedom. Sterren als George Clooney, Oprah Winfrey en Angelina Jolie behoorde tot zijn vrienden. In 2004 kwam er een film uit gebaseerd op zijn heldendaad; Hotel Rwanda. De film werd genomineerd voor een Oscar.

Paul Rusesabagina kreeg van president George W. Bush de Medal of Freedom Paul Rusesabagina kreeg van president George W. Bush de Medal of Freedom

Niet geliefd bij de Rwandese regering

Maar volgens Afrikacorrespondent Saskia Houttuin beschouwt niet iedereen Rusesabagina als held. "Volgens de huidige Rwandese regering en Rwandezen die daarachter staan ontkent Russabagina de rol van extremistische Hutu’s tijdens de genocide. Daarnaast zou hij gasten die zich schuilhielden in Hotel des Mille Collines geld hebben afgetroggeld."

Rwandese genocide

In 1994 was het kleine Afrikaanse land Rwanda in een burgeroorlog tussen de twee bevolkingsgroepen van het land, de Hutu en de Tutsi. De Tutsi waren de minderheid in Rwanda en werden onderdrukt door de Hutu die het land bestuurde. Onder leiding van Paul Kagame begonnen Tutsi rebellen een gewapende strijd om hun volk te bevrijden.

De oorlog bereikte een hoogtepunt toen de Hutu president van Rwanda met zijn vliegtuig neerstortte en overleed. De Hutu gaven de Tutsi de schuld en begonnen een massaslachting van alle Tutsi in het land. In honderd dagen tijd werden een miljoen Tutsi afgeslacht door hun Hutu buren, de meeste werden doodgehakt met kapmessen.

De genocide kwam tot een eind toen de rebellen de hoofdstad wisten te veroveren. De Hutu regering en hun aanhang werden het land uit verdreven en rebellenleider Kagame nam de macht over. Hij is tot vandaag de dag de president van Rwanda.

Elk tegengeluid wordt genadeloos de kop ingedrukt

Dat Rusesabagina niet geliefd is bij de regering van Paul Kagame is geen verrassing. Na de genocide verhuisde Rusesabagina naar België, waar hij zich uiteindelijk aansloot bij de Rwandese oppositie. Het Rwandese regime beschuldigd leden van de oppositie, waaronder Rusesabagina, van het aanzetten tot geweld en het steunen van rebellen.

Houttuin: "De oppositiepartij waar Rusesabagina deel van uitmaakt, zou banden hebben met gewapende groeperingen die zich net over de grens in Congo schuilhouden. Zij zouden het regime van president Kagame omver willen helpen. Dat kan. Maar aan de andere kant weten we dat de Rwandese overheid elk tegengeluid genadeloos de kop indrukt. Door de jaren heen zijn al meerdere opposanten van de president op mysterieuze wijze verdwenen of vermoord. Het zijn Russische toestanden, niet voor niets spreekt men van 'de lange arm van Kagame'"

Voorlopig niet op vrije voeten

Dat er een politiek motief achter de aanklacht zit is voor velen wel duidelijk. Daarom zijn er ook zorgen dat Rusesabagina geen eerlijk proces zal krijgen. Human Rights Watch en Amnesty International hebben zijn arrestatie veroordeeld. Mensenrechtenadvocaat Amal Clooney heeft laten weten de rechtszaak met argusogen te volgen.

Voor Rusesabagina ziet het er in ieder geval niet goed uit. Afgelopen donderdag moest hij voor de rechter verschijnen en kreeg hij te horen dat hij zijn proces niet in vrijheid mag afwachten. Het lijkt er op dat de held van Hotel Rwanda voorlopig niet op vrije voeten is.

Football news:

Hoogtepunt van de maand: de Rangers vooruit scoorde van 50 meter (het verste doelpunt in de geschiedenis van de Europa League). Gerrard zegt dat hij nog nooit iets mooiers gezien heeft dan pure waanzin
Mourinho op 3:0 met LASK: moeilijke tegenstander, maar Tottenham speelde zo dat de overwinning leek gemakkelijk
Stefano Pioli: Milaan is geen gewoon team. Hij speelt met minder toewijding na de Derby
Barca spelers-verslag over loonsverlagingen: we gaan niet tolereren dat de club onze rechten schendt. De deelnemers in de brief reageerden op het verzoek van de directie om loonsverlaging en gaven uiting aan hun ontevredenheid. Marca met betrekking tot El Mundo onthult enkele details van de brief. Wij zullen niet accepteren dat Barcelona onze rechten schendt met de argumenten in hun boodschap. Zij zijn van mening dat de enige manier om de kosten te verlagen is door gezamenlijke actie van alle groepen en delen van de club. Tegelijkertijd geven zij echter in duidelijke tegenspraak toe dat sommige van de genoemde groepen en afdelingen reeds de economische aanpassingen hebben doorgevoerd die zij wensen, luidt de tekst van de brief. In de brief van de spelers staat dat het team op dit punt eensgezind is, ondanks het feit dat Marc-Andre Ter Stegen, Clement Langle, Frankie De Jong en Gerard Pique onlangs hun contracten hebben verlengd
Milaan zijn 21 wedstrijden ongeslagen in alle wedstrijden. Volgende wedstrijd-met Roma
Een jaar geleden werd er een bos geplant in het rivaliserende CSKA stadion. De auteur heeft aandacht besteed aan het kappen van bomen
De wedstrijd werd gespeeld door een team van scheidsrechters onder leiding van Andris Treymanis. Portugal was de eerste die video-replays gebruikte. Na wat ik zag in deze wedstrijd, moet ik mijn excuses aanbieden aan alle scheidsrechters en video assistenten in ons land, omdat ze competent werken, in tegenstelling tot wat hier gebeurde. Het moment met Fabio Vieira is geen overtreding, aangezien de zwaarste momenten soms niet werden gestraft. Een straf voor een overtreding van Pepe zou in elk land ter wereld zijn toegekend, maar niet hier. We hebben geleden, zei conceição Eleven Sports