Netherlands

Het is geen protest, ze knallen uit verveling, weet de politiechef

Ruud Verkuijlen De politie vreest een extra onrustige jaarwisseling door gebrek aan evenementen. „Eén Cobra-rotje blaast een motorkap op.”

Verveling onder jongeren en onvrede over de coronamaatregelen verklaren waarom in veel gemeenten een flinke toename is te zien van vuurwerkincidenten. „In september en oktober registreerden we al een verdubbeling van het aantal meldingen van overlast met vuurwerk”, zegt politiecommissaris Ruud Verkuijlen. Hij is bij de Nationale Politie belast met de coördinatie van de jaarwisseling.

Suggesties dat jongeren met knallen, vernielingen en brandjes protesteren tegen het door de overheid afgekondigde algehele vuurwerkverbod, kloppen volgens Verkuijlen niet. De incidenten waren er al ruim voordat vorige maand het verbod op vuurwerk werd aangekondigd om de zorg te ontlasten. „Er is veel ongenoegen in de samenleving. Het afgelopen jaar is het jaarlijks aantal meldingen van agressie en geweld tegen agenten, normaal gesproken zo’n 10.500, met 20 procent gestegen; 40 procent van de incidenten betreft belediging.”

De vuurwerkrellen die zich de afgelopen week voordeden in plaatsen als Arnhem, Urk en Roosendaal zijn „uitgedoofd” door de „opschaling van de inzet van politiemensen en samenwerking met lokale bestuurders”, aldus Verkuijlen. „De jaarwisseling is voor ons reeds begonnen.” De politie zegt door samenwerking met gemeenten de afgelopen dagen wel steeds meer grip te krijgen op lastige jongeren. Verkuijlen zegt blij te zijn met bestuurlijke maatregelen zoals de uitvaardiging van gebiedsverboden en een verbod op groepsvorming. In Arnhem is vorige week iemand in de wijk Geitenkamp op last van de burgemeester uit zijn huis gezet wegens de verkoop van zwaar, illegaal vuurwerk. „Dat soort maatregelen helpen naast de normale strafrechtelijke aanpak enorm bij het tegengaan van overlast.”

De politie wil de komende weken met extra grenscontroles voorkomen dat veel vuurwerk in Duitsland en België wordt aangeschaft. Handelaren proberen met bestelbusjes soms grote partijen naar Nederland te smokkelen. Verkuijlen zegt zich hier zorgen over te maken. „Eén cobra-rotje volstaat om de motorkap van een auto op te blazen. Je moet er niet aan denken dat een busje met duizend kilo in brand vliegt. Dit betekent dat er een fragmentatiebom afgaat op de snelweg, of nog erger, in een woonwijk.”

Er was begin dit jaar al afgesproken dat er voor het eerst een verbod wordt uitgevaardigd op het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen door particulieren. Om die reden is er al sinds begin dit jaar een taskforce van de politie bezig om de illegale handel in vuurwerk in kaart te brengen. Eind september wist de politie in samenwerking met de Duitse collega’s in een loods net over de grens 53 pallets vol met zo’n 50.000 kilo professioneel vuurwerk in beslag te nemen. Het vuurwerk kwam uit China en was bestemd voor de illegale verkoop in Nederland. In Nederland is dit jaar al 45.000 kilo illegaal vuurwerk onderschept. „Dat is 15.000 kilo meer dan vorig jaar omstreeks deze tijd”, zegt Verkuijlen.

De politie zegt dat elk jaar „een vaste kern” van jongeren erop uit is met Oud en Nieuw te gaan rellen. „Verreweg de meeste mensen begrijpen gelukkig dat het vuurwerkverbod beoogt de druk op de zorg te verminderen.” De door corona toch al zeer drukke ziekenhuizen vreesden de toestroom van vuurwerkslachtoffers. Vorig jaar meldden zich in ziekenhuizen en bij huisartsenposten zo’n 1.300 mensen met vuurwerkletsel.

Volgens Verkuijlen adviseert de politie de burgemeesters de veiligheid van de mensen die tijdens de jaarwisseling werken, de hoogte prioriteit te geven. „Hulpverleners en alle collega’s moeten veilig thuis komen.”

De politie houdt er ernstig rekening mee dat de afwezigheid van grootschalige evenementen tijdens de jaarwisseling ertoe zal leiden dat het op sommige plekken in het land onrustiger wordt dan anders het geval zou zijn.

Lees ook:De voor- en nadelen van een totaal vuurwerkverbod

Verkuijlen: „Strandvuren of vuurwerkshows zorgen er in het algemeen voor dat het rustig blijft in bepaalde buurten. Er wordt door gemeenten gezocht naar manieren om bijvoorbeeld via sportactiviteiten met name de jeugd op een alternatieve manier bezig te houden. Iedereen wil het, maar het is lastig dit soort zaken te realiseren binnen alle beperkingen die in coronatijd gelden.” Volgens de politie is het onvoldoende mogelijk dergelijke activiteiten te begeleiden. „De politie is al overbelast en het is kort dag.”

Football news:

Chelsea fans steunden Lampard met de wij geloven in Frank banner. Dan. Nu. Chelsea fans hebben altijd hoofdcoach Frank Lampard gesteund. In het stadion van de Londense club verscheen een spandoek wij geloven in Frank. Dan. Nu. Altijd
Real Madrid directeur Butragueno: iedereen weet wat Zidane voor ons betekent. Er doen geruchten de ronde als er geen overwinningen zijn. Directeur Emilio Butragueno van Real Madrid sprak over de hoofdcoach van het team Zinedine Zidane. Iedereen weet wat Zidane voor ons betekent. We willen dat hij zo snel mogelijk naar ons terugkeert (Zidane is geïnfecteerd met het coronavirus-CA. Showsport). Wij kennen de wetten van het voetbal, omdat wij hier al vele jaren werken. Als een team niet wint, zijn er reacties en geruchten van verschillende aard. We moeten verenigd blijven en werken zei Butragueno op Movistar+
Hertha ontsloeg hoofdcoach en directeur na 1-4 weg naar Werder
Karim Benzema: Real Madrid heeft een betere versie van Hazard nodig. Hij was geweldig in Chelsea en moet geschiedenis schrijven in Madrid
Inter om Eriksen te ruilen tegen Dzeko. De club wil de middenvelder verkopen aan een club die niet uit Italië komt, maar is bang om geen kopers te vinden. Edin Dzeko, die ruzie had met de hoofdcoach van Roma Paulo Fonseca en zich terugtrok uit het Rome-team, kan lid worden van de Milan club. Inter-middenvelder Christian Eriksen kan de andere kant op gaan
Ex-agent Modibo Barcelona geloofde in Hem, en Jean-Clair dacht dat hij al een fenomeen was. Agent Bruno Satine, die voorheen de belangen van Benfica verdediger Jean-Clair Todibo vertegenwoordigde en betrokken was bij de transfer van de speler naar Barcelona, sprak over de speler. We zijn blij met het werk dat we gedaan hebben om hem naar Barcelona te brengen, maar zijn Interesses Interesseren me niet meer. Hij heeft een complex karakter, hij heeft nooit geluisterd naar Abidal ' s advies. De club geloofde in Hem, maar Modibo dacht dat hij al een fenomeen was. Daarom bleek zijn avontuur in La Liga roemloos. Hij heeft goede kwaliteiten, maar hij mist bescheidenheid. Een rustige club zou perfect voor hem zijn. Misschien iets minder dan Lazio, want het is een zeer ambitieuze club, er is veel druk. Ik denk niet dat dit de beste optie is voor zijn carrière. Hij moet vanaf het begin beginnen, maar in een club waar hij kleine fouten kan maken die hem helpen beter te worden. Zelfs de besten deden dat. Op de bank zitten heeft geen zin. Het hangt alleen van hem af of hij zal slagen. Hij heeft uitstekende fysieke kenmerken. Maar hij moet met zijn hoofd werken, concentratie vinden. Er zijn minder getalenteerde spelers dan hij, maar ze vinden een manier om te schitteren. Hij moet willen leren en zich NIET speciaal voelen. Hij weet nog steeds niet hoe het werkt, en de mensen om hem heen helpen niet. Het spijt me, zei Satine. De Fransman, die twee jaar lang door Benfica van Barca werd uitgeleend met een optie om uit te kopen, heeft dit seizoen slechts twee wedstrijden gespeeld - in de Portugese Cup en de Portugese League Cup
Crazy days of the young West Ham striker: speelde in twee wedstrijden en scoorde in zijn debuut wedstrijd voor het team