Netherlands

Heerenvener (19) betrokken bij WhatsApp-fraude: 30 uur werkstraf

De Heerenvener had de pinpas en bankgegevens van een zgeldezel doorgegeven aan een derde persoon, een zekere 'Nick'. Deze Nick heeft de uiteindelijke WhatsApp-fraude gepleegd.

Het slachtoffer van de fraude kreeg een WhatsApp-bericht van zijn dochter: ze had net een nieuw telefoonnummer en het lukte haar niet om bepaalde betalingen te doen. Of haar vader dat even voor haar wou doen. De vader maakte nietsvermoedend 712 en 481 euro over.

Het geld ging naar de bankrekening van de geldezel toe, die een beloning in het vooruitzicht gesteld was. De Heerenvener beweerde dat hij niets met de oplichting te maken had: op het moment dat de pas en de bankgegevens werden overgedragen – dat gebeurde op een voetbalveldje in Akkrum – zou hij zich afzijdig hebben gehouden.

Een minderjarig vriendje, dat met hem mee was gegaan naar Akkrum, zou degene geweest zijn die de pas in ontvangst had genomen. Het vriendje had tegen de politie precies het tegenovergestelde gezegd. Hij werd vrijgesproken door de kinderrechter.

De politierechter oordeelde dat er wel degelijk bewijs was dat de Heerenvener de pas en de bankgegevens heeft doorgespeeld aan degene die de fraude heeft gepleegd. Omdat hij een strafblad had - hij was al eens eerder voor oplichting veroordeeld -  kreeg hij bovenop de werkstraf een voorwaardelijke celstraf van twee weken.