Netherlands

Hebben mensen met een achternaam met X, Y of Z meer pech in het leven?

Geen griepprik

6 minuten geleden Aangepast: 1 minuut geleden

Volgens Mirjam van Praag is het voor wetenschappers nadelig als hun achternaam laat in het alfabet voorkomt Beeld © EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Een huisartsenpraktijk in het Brabantse Heeze heeft negentig mensen die een griepprik wilden halen teleur moeten stellen. Mensen met achternamen zoals Zon of Zijlstra kunnen niet meer terecht, want zij waren als laatst aan de beurt en de vaccins zijn inmiddels op. Dit soort pech met achternamen komt veel vaker voor.

Er is een landelijk tekort aan de griepprik in Nederland. Daarom moeten huisartsenpraktijken een selectie maken wie er alvast een mag halen en wie nog even moet wachten. Sommige praktijken doen dat op basis van postcode, andere delen mensen in op alfabetische volgorde. Dikke pech dus, als je achternaam begint met de letter X, Y of Z.

Langer wachten

Dilia van Zon weet er alles van. Vroeger heeft ze vaak gebaald van haar achternaam. "Zo kon ik bijvoorbeeld mijn typediploma niet halen; ik viel buiten de boot omdat er te veel aanmeldingen waren. En bij het afzwemmen moest ik als allerlaatste het water in.", zegt ze tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Run op griepprik: kabinet roept gezonde zestigers op niet te komen

Zoë Zandbergen heeft het zowel met haar voor- als achternaam op alfabetisch gebied niet getroffen. "Soms vond ik dat vervelend, bijvoorbeeld met de diploma-uitreiking op school. Dan moet je zo lang wachten."

Zoë Zandbergen baalt soms van haar naam Zoë Zandbergen baalt soms van haar naam

Toch heeft ze geprobeerd van het nadeel een voordeel te maken. "Als we bijvoorbeeld op school aan het einde van de les een brief kregen van de leraar, ging dat altijd op alfabetische volgorde. Dan zei ik: geef mij maar meteen die achterste. Vervolgens kon ik als eerste weg."

Minder aan de beurt

Er zijn in het leven veel zaken die op alfabetische volgorde verlopen, weet namendeskundige Maarten van der Meer. "Bijvoorbeeld sollicitaties. Maar het bekendste voorbeeld is wel op school. Kinderen van wie de achternaam met de Z begint, komen minder vaak aan de beurt", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Corona (57) is er klaar mee: 'Mijn naam is besmet'

Ook weet Van der Meer dat er in het leger vroeger gebruik van werd gemaakt. "Groepen soldaten werden ingedeeld op basis van alfabet.  Dat was eigenlijk heel onhandig, omdat je dan met verschillende soldaten in een groepje zat die Smit heetten."

Bedrijfsnaam met A

Ook in de Gouden Gids was het een nadeel. "Loodgieters hebben er bijvoorbeeld baat bij dat hun bedrijf snel gevonden wordt. Vroeger zag je weleens dat ze een bedrijfsnaam met de A kozen, om de zichtbaarheid te vergroten. Nu speelt dat natuurlijk minder."

Wetenschap

Ook wetenschappers hebben er last van, weet econometrist Mirjam van Praag. "Onderzoekers die carrière willen maken hebben er baat bij als hun achternaam met een A of B begint. Als er een wetenschappelijk artikel is geschreven waar meerdere onderzoekers aan hebben meegewerkt, wordt er vaak maar één achternaam genoemd. Dan staat er bijvoorbeeld 'Aalberg en anderen'."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

In deze wijk mogen bewoners hun eigen straatnaam verzinnen

Als er wél meerdere namen worden genoemd, heeft degene die vooraan staat alsnog geluk. "Diegene krijgt de meeste erkenning. Wetenschappers met een achternaam met de A of B hebben relatief snel succes."

Alternatief

Hoe vervelend het soms ook is, namendeskundige Van der Meer snapt wel dat het alfabet zo'n grote rol speelt. "Op welke manier moet je dingen anders rangschikken? Je zou nog kijken naar BSN-nummers, maar dat is technisch lastiger."

Football news:

Holand blijft volhouden dat hij een monster is. De snelste in de geschiedenis van de Champions League scoorde 15 goals (en voegde er 16 bij)
Koeman over de overwinning op Dynamo Kyiv: we bereikten ons doel-we bereikten de playoffs
Op 4:1 met Istanbul speelde Manchester United intens en genoot van de wedstrijd. We willen de eerste zijn in de groep Manchester United Head coach Ole Gunnar Solskjaer vatte de wedstrijd samen vanaf het allereerste begin, begonnen we intens te handelen, de jongens speelden gewillig en genoten van de wedstrijd. Dit is de Champions League, old Trafford-natuurlijk, het is een genoegen om hier te spelen. We hebben mooie goals gescoord, ik ben blij. We hebben één punt nodig om de play-offs te bereiken, maar natuurlijk willen we de groepsfase op de eerste plaats afronden. Van de Beek en Cavani wennen aan onze eisen. Donny kan in verschillende posities Spelen, en Edinson is een geweldige negen van het klassieke model. We hebben al lang geen spelers meer zoals hij. Rashford is zeer zeker van het nemen van de straf, en als Brunu besloot om het door te geven aan hem, waarom niet? Martial nam ook een straf in de wedstrijd tegen Leipzig-dus waarom niet blijven delen? Lindelof heeft een rugprobleem, Aaron WAN-Bissaka heeft een enkelblessure - maar ik hoop dat ze klaar zijn tegen het einde van de week Solskjaer vertelde BT Sport
Forward Ferencvaros trol Cristiano: vierde een doel in zijn stijl. Ronaldo reageerde met een doel en een zeer boze blik . De Hongaren hielden het bijna vol in Turijn. Juventus haalde alleen een 2-1 thuiswedstrijd uit tegen de Hongaarse kampioenen aan het eind van de wedstrijd. De masters en misten de eerste! Ferencvaros is ontsnapt in een tegenaanval, Gen neergeschoten van de verdediger en de bal vloog naar murto zijn Usuni-Albanees gevlogen in gate. Daarna vierden ze een doel in Cristiano stijl
Morata scoorde 5 doelpunten in 4 wedstrijden in de Champions League voor Juve. Zijn beste resultaat is 5 in 12 wedstrijden in het seizoen 2014-2015
Holand scoorde 15 goals in de Champions League de snelste. 7 wedstrijden beter dan het record, Borussia Dortmund Striker Erling Holand scoorde een dubbele tegen Brugge in de competitie.De Noorse speler heeft 16 doelpunten in 12 Champions League wedstrijden. Hij haalde de 15-goal mark de snelste. Het kostte Rood van Nistelrooy en Roberto Soldado 19 wedstrijden om 15 goals te scoren, Harry Kane 20. Cristiano Ronaldo scoorde 15 goals in 51 wedstrijden, Lionel Messi in 29 wedstrijden, Robert Lewandowski in 25 wedstrijden
De Brugge forward wilde niet naar de bus, en hij werd eruit gezet, dezelfde Dennis die scoorde voor Zenit. In de Zenit-groep is Brugge te vinden in Borussia. De Belgen verloren thuis 0:3, en gingen op de weg zonder de belangrijkste aanvallende speler-Nigeriaanse Dennis Bonaventure. Strange: meestal speelt hij vooruit in de Champions League (255 minuten voor 3 wedstrijden), maar hij wordt beschermd in het kampioenschap (367 minuten). Dennis is in goede conditie, maar hij zit niet in het team - hij overtrad de regels van de club, verklaarde team coach Philippe Clement