De Haringvlietbrug tussen Willemstad en Numansdorp gaat voortaan niet meer open om 15.30 uur, heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat besloten. Meerdere gemeenten uit Zuid-Holland en West-Brabant hadden bij het Rijk aangedrongen op andere openingstijden, omdat de brugopening voor files zorgt op de A29.

De Haringvlietbrug verbindt de provincie Noord-Brabant met de Hoeksche Waard in Zuid-Holland en het eiland Goeree-Overflakkee. In het vaarseizoen gaat de brug van april tot eind oktober zo'n negen keer per dag open. Een aantal van die openingstijden schuurt dicht aan tegen de spitstijden in de ochtend en de middag. Het verkeer op de snelweg moet soms vijftien minuten stilstaan voordat de brug weer opengaat.

Rijkswaterstaat heeft onderzoek gedaan naar de bediening van de bruggen en de effecten van de brugopeningen op het verkeer. Daaruit blijkt dat er behoefte is aan een vereenvoudiging van het regime. De files blijken vooral te ontstaan tussen 15.30 en 15.45 uur.

"Typerend voor dit tijdstip zijn verkeersonveilige schokgolven in het verkeer met plotseling langzaam rijdend of stilstaand verkeer", meldt Van Nieuwenhuizen. "Deze schokgolven hebben dusdanig effect dat de dagelijkse file eerder optreedt op de locaties Vaanplein en Oud-Beijerland."

Watersector tegen schrappen van brugopening

Kapiteins en exploitanten van waterrecreatiebedrijven zijn tegen het schrappen van de brugopening van 15.30 uur. Zij voelen zich daardoor beperkt op het water.

De minister wil de waterrecreatiesector tegemoet komen door een extra reguliere brugopening om 18.00 uur aan het einde van de spits toe te voegen. In weekenden en op feestdagen gaat de Haringvlietbrug om 17.00 uur open. Ook komen er in de winter twee mogelijkheden voor een brugopening op zaterdag en zondag.

De maatregelen gelden als proef voor een jaar. Als de regeling succesvol blijkt, volgt een definitieve invoering.