Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Hanneke weet niks van TikTok

Hanneke Groenteman (1939) is programmamaker, journalist en schrijver. In Zin schrijft ze over waar ze
tegenaan loopt. Hanneke heeft één zoon, Gijs. Hij heeft vier kinderen (twee dochters en twee zonen). Zij zijn Hannekes grote liefde. ‘Overal om mij heen hoor ik: pas op voor Tik­ Tok!’

Het is verslavend, vooral voor kinderen, het is een geheimzinnig wapen in handen van de Chinezen die greep op al onze gegevens willen krijgen, TikTok is GEVAAR.

De gevaren van TikTok

Ik heb een kleindochter van 12, die constant dansjes uitvoert voor haar mobieltje, uitgelicht door haar TikToklamp. Ze is supervaardig gewor­ den in het monteren van de opnames en het posten op haar TikTokkanaal (als dat zo heet). Toen wij laatst aan tafel de gevaren van TikTok bespraken (zie boven), kreeg ze een heftige huilbui omdat we haar ‘grootste plezier’ aan het bederven waren. Je zou best kunnen zeggen dat ze verslaafd is aan TikTok (zoals haar iets oudere broer aan gamen) en dat de ouders (laat staan de oma) niet precies weten wat ze erop uitvoeren.

Gelukkig zitten ze ook op breakdance en voetbal, en zijn ze superlief. Bij alle discussies thuis en in de publiciteit moet ik denken aan mijn eigen jeugd. En de verslavingen waaraan wij toen onderhevig waren. In mijn geval: tussen mijn 10de en mijn 13de verslond ik meisjesromans en mijn broertje begroef zich onder de strip­ boeken. Je zou kunnen zeggen dat ik absoluut verslaafd was aan die meisjesboeken. Vooral als ze waren uitgegeven door de Gebr. Kluit­ man (de uitgeverij waar ik onlangs mijn eigen eigentijdse meisjesboek, De Battle, heb uitge­ geven).

Cupido speelt Kiekeboe

Mijn lievelingsboek was Cupido speelt kiekeboe van Netty Koen­Conrad. Dat stond model voor de boeken die ik het liefste las. Het ging over ene Joan, een slanke scholiere met blond haar dat op haar schouders danste en een zuiver gezichtje. Ze werd straal­ verliefd op de jonge invalleraar Van Merlen. Hij was lang, had donker haar, grijze ogen en een krachtige kaaklijn. Hij gaf met overgave les, haar hunkering naar hem viel hem niet op. Toen ze hem een keer in de stad zag lopen met een donkerharige schoonheid aan zijn arm, stortte haar wereld in. Hij was verloofd en zijn verloofde was zwaar opgemaakt; ze had een hard gezicht. Na het eindexamen was er een slotfeest. En raad eens wat? Van Merlen vroeg haar ten dans en toen sprong ook bij hem de vonk over! ‘Noem me maar Jef,’ had hij gezegd. Maar het kon natuurlijk niks worden want – zie boven: hij was verloofd.

Veel verwikkelingen later was de verloving uit (tot woede van de opgemaakte, harde verloofde) en koos Jef onvoorwaarde­ lijk voor Joan. Een innige zoen en EINDE. Wat ik maar wil zeggen: als je in je prepuberjaren drie boeken per week (uit de bibliotheek) als gif krijgt binnengedruppeld, blijf je je hele leven zoeken naar die ene, lange, donkere man met die krachtige kaaklijn die onvoor­ waardelijk en levenslang voor jou kiest. Ik weet niks van TikTok, maar Cupido speelt kiekeboe was minstens zo gevaarlijk. ■

Ik weet niks van TikTok, maar ‘Cupido speelt kiekeboe’ was minstens zo gevaarlijk

Nooit meer Hanneke missen?

Nooit meer de verhalen van Hanneke missen? Bekijk via deze link onze voordelige abonnementen.

Reageren? [email protected]
Columns teruglezen? Zin.nl/hanneke

De beste artikelen in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief.