Netherlands

Grote onzekerheid over werk op en rond Schiphol: 'Iedereen vreest voor zijn baan'

KLM-personeel, bagage-afhandelaars, beveiliging, maar ook het horeca- en winkelpersoneel op de luchthaven, schoonmakers én werknemers van alle toeleveranciers: Schiphol was in 2019 goed voor in totaal een kleine 114.000 banen.

Grofweg de helft daarvan is volgens vakbonden en deskundigen in gevaar, of is al verloren gegaan.

Met name de mensen in praktische beroepen worden geraakt, ziet vakbond FNV. Een groot deel woont dicht bij elkaar. Zo woont een op de drie van de op Schiphol werkzame mensen in Haarlemmermeer, Amsterdam of Almere, bleek uit onderzoek van onderzoeksbureau SEOR in 2016.

Om wie gaat het, en wat zijn hun perspectieven op ander werk?

In 2019 berekende onderzoeksbureau Decisio in opdracht van de overheid dat 113.900 mensen op Schiphol of bij een toeleverancier van de luchthaven werken.

NOS

Hoeveel banen op dit moment al verloren zijn gegaan is niet helemaal duidelijk. In het oog springt KLM, waar al zo'n 5000 werknemers vertrokken zijn, en gezien de slechte vooruitzichten voor 2021 waarschijnlijk dieper in het personeelsbestand gesneden moet worden.

Ook zijn mensen met tijdelijke of flexibele arbeidscontracten in veel gevallen hun baan al kwijt. Dat soort contracten zijn het meest te vinden in de detailhandel en dienstverlening aan passagiers (70 procent van het totaal), horeca (70 procent), en grondafhandeling (40 procent), blijkt uit gegevens van vakbond FNV.

In slechte tijden zoals nu zijn dat de eersten die hun baan verliezen. Maar her en der worden nu ook (grote) reorganisaties aangekondigd. De verwachting is dat dit de komende tijd verder toeneemt.

Nieuw werk

"Zestig van mijn oud-collega's hebben deze week te horen gekregen dat ze ontslagen worden", zegt Eline Weber. De NOS sprak haar in maart, toen ze zelf haar uitzendbaan verloor. Het gaat om mensen die op Schiphol passagiers van en naar vliegtuigen begeleiden.

Weber heeft inmiddels nieuw werk: ze zag op Facebook een vacature in de thuiszorg. Gisteren tekende ze een contract. "Ik was al heel lang aan het zoeken. Op Schiphol hielp ik mensen en dat doe ik straks ook. Dat vind ik leuk."

Anderen, zoals Simone van de Kletersteeg, zitten nog in onzekerheid over hun toekomst. Voor grondafhandelaar Swissport werkt Van de Kletersteeg achter de incheckbalie of bij de gate. "Wat ze al deden is tijdelijke contracten niet verlengen. Daar gaan ze mee door. De vraag is wat gebeurt er met vaste mensen. Ze gaan reorganiseren."

Simone van de Kletersteeg Privéfoto

In het maart en april was het wat betreft werk een stuk rustiger, maar de laatste tijd is Van de Kletersteeg veel op Schiphol. Ze werkt al 30 jaar op de afdeling. "Je begint achter je oor te krabben, waar leidt dit toe?" zegt ze. "Iedereen vreest voor zijn baan. Zolang je geen zekerheid hebt blijf je nadenken."

Golf werkzoekenden

In de regio Groot-Amsterdam, waar behalve Amsterdam ook gemeenten als Haarlemmermeer en Amstelveen onder vallen, zien ze de golf aan werkzoekenden al maanden aankomen. Door werkgevers met te veel en werkgevers met te weinig personeel aan elkaar te koppelen, wordt geprobeerd te voorkomen dat mensen een ww- of bijstandsuitkering nodig hebben.

Tot nu toe zijn enkele tientallen werknemers op Schiphol op die manier aan een andere baan geholpen. Gehoopt wordt dat meer werkgevers dit zogenoemde 'regionaal werkcentrum' weten te vinden.

Football news:

Van Dijk-beste centrale verdediger van 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is een topspeler in termen van mentaliteit. Hij heeft elk jaar een nieuw doel.Voormalig Juventus hoofdcoach Massimiliano Allegri deelde zijn mening over striker Cristiano Ronaldo. Ik had veel sterke spelers, sterk qua mentaliteit. Bijvoorbeeld verdedigers Chiellini en Nesta, middenvelders Gattuso en Seedorf en forwards Ibrahimovic en Ronaldo. Ronaldo is qua mentaliteit een topspeler. In dit opzicht is het anders dan de andere. Hij won vijf gouden ballen, vijf overwinningen in de Champions League, één won de Euro Met Portugal. Het is moeilijk, en hij draagt altijd bij. Elk jaar heeft hij een nieuw doel zei Allegri
Borussia Dortmund presenteerde een collectie met Spongebob als onderdeel van een deal met Nickelodeon
Woodward zei dat het team veel werk te doen heeft om trofeeën te winnen. Wij begrijpen dat er nog veel werk aan de winkel is om de stabiliteit te bereiken die nodig is om trofeeën te winnen. In April heb ik gezegd dat we ons blijven inzetten voor versterking van het team, maar we zijn gedisciplineerd in de uitgaven tijdens de pandemie. Ik denk dat wij dit hebben bereikt dankzij de versterkingen die wij in de zomer hebben gemaakt. Onze totale netto-uitgaven sinds de zomer van 2019 zijn meer dan 200 miljoen euro - meer dan enige andere grote Europese club in deze periode. Wij zullen Ole blijven steunen met een geplande langetermijnaanpak voor werving die gericht is op de Zomertransportramen, aldus Woodward
Neuer-best goalie in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool is geïnteresseerd in de 21-jarige Leipzig verdediger Konate.Liverpool is vastbesloten om zijn defensieve lijn te versterken. Volgens Bild-journalist Christian Falk zijn Merseysiders geïnteresseerd in de verdediger van RB Leipzig Ibrahima Kenate. De Rods hebben ook een belang in DAIO Upamecano, die door Leipzig wordt gewaardeerd op 40 miljoen euro. De 21-jarige Konate, wiens contract afloopt in 2023, heeft vier wedstrijden gespeeld in de Bundesliga. De statistieken van de Fransman zijn er
Ik wacht op Golovin. Maar misschien is het beter om nog een week of twee te wachten Monaco manager Niko Kovac heeft gesproken over de terugkeer van middenvelder Alexander Golovin na een blessure. Wanneer denk je dat Alexander Golovin terug zal keren naar het veld? Alexander is op de goede weg. Ik sprak onlangs met de medische staf en ze adviseerden me hem niet terug te jagen omdat de verwonding ernstiger was dan aanvankelijk dacht. Hoe dan ook, ik wacht op hem omdat hij een geweldige speler is. Maar we hebben tot nu toe goede resultaten, dus het is misschien beter om nog een week of twee te wachten om het risico te vermijden zei de coach