Netherlands

Grote game-overname: Microsoft koopt maker DOOM, Elder Scrolls en Fallout

Miljardendeal

8 minuten geleden Aangepast: 2 minuten geleden

Beeld © Micosoft

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Microsoft neemt game-uitgever Bethesda over, inclusief alle studio's achter populaire games als The Elder Scrolls, Fallout, Wolfenstein, DOOM en Dishonored. Met de overname zou 7,5 miljard dollar gemoeid zijn.

Microsoft neemt Bethesda-eigenaar ZeniMax Media over, meldt het bedrijf maandag. Met de overname zijn 2300 werknemers gemoeid.

De games van Bethesda zullen worden toegevoegd aan Game Pass, de abonnementsdienst van Microsoft waarbij spelers voor 10 euro per maand onbeperkt meer dan 100 games kunnen spelen. De games worden in eerste instantie alleen toegevoegd aan Game Pass voor Xbox en PC, niet voor Microsofts gamestreamingdienst Cloud Gaming, dat tot voor kort xCloud heette.

PlayStation 5

Het is nog niet duidelijk wat er gebeurt met reeds aangekondigde Bethesda-games voor andere platforms, zoals de PlayStation 5. Bethesda-game Deathloop zou bijvoorbeeld tijdelijk exclusief voor de PS5 verschijnen. Alle nieuwe games van de uitgever verschijnen ook direct voor Game Pass.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nieuwe PlayStation en Xbox: welke spelcomputer moet je kiezen?

7,5 miljard 

Met de overname van ZeniMax en dochterbedrijf Bethesda Softworks, wordt Microsoft ook eigenaar van de studio's id Software, ZeniMax Online Studios, Arkane, MachineGames, Tango Gameworks, Alpha Dog en Roundhouse Studios. Microsoft bezit nu 23 gamestudio's, Game Pass heeft 15 miljoen gebruikers. 

Microsoft betaalt 7,5 miljard dollar voor Bethesda-moederbedrijf ZeniMax. Daarmee is het één van de duurste game-overnames in de geschiedenis, na de 8,6 miljard dollar die het Chinese Tencent in 2016 betaalde voor een meerderheidsbelang in ontwikkelaar Supercell.

Strijd met Sony

Microsoft heeft de afgelopen jaren tal van game-ontwikkelaars overgenomen, om zich te wapenen tegen concurrent Sony. In tegenstelling tot de PlayStation kent de Xbox relatief weinig exclusieve titels. Zo is de belangrijkste launchtitel voor de nieuwe Xbox, Halo Infinite, uitgesteld naar 2021.

Microsoft brengt in november twee nieuwe spelcomputers op de markt: Xbox Series X en Series S. Sony komt in diezelfde maand met de PlayStation 5.

Football news:

Ex-Barca coach Sethien kan het overnemen in Palmeiras
Fonseca ongeveer 2:1 met jonge jongens: gaf een pauze aan sommigen. Nu Roma zal zich richten op Milaan
Hoogtepunt van de maand: de Rangers vooruit scoorde van 50 meter (het verste doelpunt in de geschiedenis van de Europa League). Gerrard zegt dat hij nog nooit iets mooiers gezien heeft dan pure waanzin
Mourinho op 3:0 met LASK: moeilijke tegenstander, maar Tottenham speelde zo dat de overwinning leek gemakkelijk
Stefano Pioli: Milaan is geen gewoon team. Hij speelt met minder toewijding na de Derby
Barca spelers-verslag over loonsverlagingen: we gaan niet tolereren dat de club onze rechten schendt. De deelnemers in de brief reageerden op het verzoek van de directie om loonsverlaging en gaven uiting aan hun ontevredenheid. Marca met betrekking tot El Mundo onthult enkele details van de brief. Wij zullen niet accepteren dat Barcelona onze rechten schendt met de argumenten in hun boodschap. Zij zijn van mening dat de enige manier om de kosten te verlagen is door gezamenlijke actie van alle groepen en delen van de club. Tegelijkertijd geven zij echter in duidelijke tegenspraak toe dat sommige van de genoemde groepen en afdelingen reeds de economische aanpassingen hebben doorgevoerd die zij wensen, luidt de tekst van de brief. In de brief van de spelers staat dat het team op dit punt eensgezind is, ondanks het feit dat Marc-Andre Ter Stegen, Clement Langle, Frankie De Jong en Gerard Pique onlangs hun contracten hebben verlengd
Milaan zijn 21 wedstrijden ongeslagen in alle wedstrijden. Volgende wedstrijd-met Roma