Hoogleraar Lude Franke van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgt een Vici-subsidie van 1,5 miljoen euro waarmee hij de komende vijf jaar onderzoek naar genetische mutaties kan doen.

Franke is hoogleraar functional genomics aan de Faculteit Medische Wetenschappen. Hij houdt zich bezig met onderzoek naar ziektes met een genetische oorzaak.

Zo wordt kanker vaak veroorzaakt door mutaties die tijdens het leven ontstaan, terwijl andere ziekten worden veroorzaakt door genetische veranderingen die van ouder op kind zijn doorgegeven. Frankes project bestudeert met gennetwerken of een overkoepeld principe bestaat dat deze verschillende soorten mutaties verenigt.

Cisca Wijmenga, rector magnificus van de RUG, is opgetogen over de toekenning. "Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk een Vici-subsidie is om ongebonden wetenschappelijk onderzoek te doen. In dit geval ben ik extra trots op Lude. Hij was jaren geleden een van mijn meest creatieve en innovatieve promovendi. Dit is een prachtige kroon op zijn werk."

Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers die vrij zijn om hun eigen onderzoeksproject voor te dragen voor financiering. Vanwege de hack van het NWO-netwerk worden donderdag alleen Vici's binnen het gezondheidsdomein (ZonMw) bekendgemaakt. De subsidie wordt uitgegeven door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).