Netherlands

Groep ouders klaagt staat aan om 'bizar coronawanbeleid op scholen'

Een groep ouders heeft woensdag samen met de Stichting Protect Everybody een rechtszaak aangespannen tegen de staat. De groep is niet te spreken over het coronabeleid op scholen en eist maatregelen. #Veiligonderwijs is woensdag trending op Twitter.

De ouders willen dat het onderwijs veiliger wordt voor leerlingen, ouders en leerkrachten, dat betere informatie wordt verstrekt over de besmettelijkheid van kinderen en dat ouders hun kinderen thuis mogen houden zolang het virus niet genoeg is ingedamd. Höcker Advocaten ondersteunt hen bij de rechtszaak.

Naar het buitenland ‘gevlucht’

Volgens Protect Everybody meldden tientallen ouders zich bij hen, omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop scholen met corona omgaan. Een deel van de ouders houdt hun kinderen uit veiligheid thuis en heeft daarom problemen met de leerplichtambtenaar of Veilig thuis. Andere ouders (en kinderen) zijn na maanden nog steeds niet genezen van corona en trekken daarom aan de bel over de veiligheid op scholen.

Lees ook: Leraren willen strengere coronamaatregelen op scholen

Michael Blok is een van de initiatiefnemers van Stichting Protect Everybody en het platform Containment Nu. In september verhuist hij met zijn jongste kinderen van zeven en tien jaar oud naar Italië, omdat hij het coronabeleid daar beter vindt. De kinderen gaan dan al een tijdje niet naar school en dit levert Blok gedoe op met de leerplichtambtenaar. “Sinds de zomervakantie had ik graag mijn kinderen weer naar school laten gaan, maar het is door de hoge viruscirculatie en de gebrekkige bescherming niet verstandig”, zegt hij tegen Hart van Nederland.

Lees ook: Minder dan de helft van scholen in Nederland heeft ventilatie op orde

De kinderen hebben het naar hun zin in Italië, maar het is niet altijd makkelijk om weg te zijn uit hun vertrouwde omgeving. “Waarschijnlijk kunnen we met de kerst niet in Nederland zijn”, zegt Blok. Hij denkt niet voor de zomer terug te zijn in Nederland.

‘Lachwekkend’

Blok ziet om zich heen dat andere ouders zich ook zorgen maken. “De overheid zegt dat de besmettingen op scholen laag zijn en dat is lachwekkend. Je ziet om je heen dat veel ouders het via hun kinderen krijgen.” Ook het zogenaamde Red Team, een groep wetenschappers die (on)gevraagd advies geeft over de corona-aanpak, sloeg in oktober alarm over het oplopende aantal besmettingen onder tieners. Het team adviseerde toen om alle scholen voor twee weken te sluiten. Daar is geen gehoor aan gegeven door de overheid.

Lees ook: Tientallen coronabesmettingen op middelbare school Soest

Colinda Harteveld besloot een advocaat in de arm te nemen. Met haar vier kinderen zit ze sinds maart in quarantaine. Het coronabeleid op Nederlandse scholen noemt ze ‘bizar.’ De moeder is vooral bang voor de gezondheid van haar zoontje, die taaislijmziekte heeft. “Corona kan hij er echt niet bij hebben”, vertelt ze. Daarom volgen al haar kinderen thuisonderwijs.

De situatie zorgt ervoor dat Harteveld nu overhoop ligt met de leerplichtambtenaar, omdat je je kinderen niet thuis mag houden om corona. Ze vindt dat dit moet veranderen. De school heeft volgens haar wel begrip voor de situatie, “maar die voelt zich ook wel door de leerplicht vastgezet.”

Nog steeds niet beter

Sommige ouders die zich bij de groep hebben aangesloten vinden dat het voor hen eigenlijk al te laat is. Ze willen anderen besparen wat zij de afgelopen maanden hebben meegemaakt. Manon Ossevoort is zo’n ouder. Haar hele gezin liep corona op tijdens carnaval eind februari. 8,5 maanden later kampen ze nog steeds met klachten.

“Mijn zoontje van drie is nog steeds niet beter. Hij heeft constant koorts, hele erge buikpijn en pijn op z’n borst,” vertelt Ossevoort. Ze is doodsbang dat hij blijvende schade overhoudt aan zijn besmetting met het coronavirus. “Ik weet niet hoe het met zijn hartje gaat. Ik ben bang voor permanente schade. Volgende week maandag wordt hij onderzocht.”

De rechter doet binnen twee weken uitspraak in de zaak.

Football news:

Golovin over de bijnaam Tsaar: niets meer dan een grap. Dit is noodzakelijk voor de media en fans, maar ik ben een voetballer
David De Gea: Ik probeer een leider te zijn voor Manchester United. Ik heb de ervaring van het winnen van grote titels hier
Het voelt alsof we al 10 jaar samenwerken! Chelsea stars nam maandag afscheid van Lampard, Chelsea ging officieel uit elkaar met Frank Lampard. We hebben al een reeks gebeurtenissen beschreven die aan het ontslag voorafgingen. Ondanks geruchten over problemen binnen het team, reageerden veel spelers op Frank ' s ontslag. We hebben de belangrijkste reacties van de Chelsea sterren verzameld. Hier zijn respect, woorden van dankbaarheid en vele goede wensen
Bayern München heeft een contract getekend met voormalig Basel striker Oberlen
Barcelona is Liverpool nog zo ' n 29 miljoen euro schuldig voor de transfer van Coutinho
Lazio voelde zich onoverwinnelijk voor covid. Ze hadden kunnen vechten voor de Scudetto
Lampard is nog een slachtoffer van Russische roulette in Chelsea. Dit is Abramovich 's stijl ... Voormalig Chelsea striker Chris Sutton heeft gesproken over Frank Lampard' s ontslag als Blues manager. Chelsea heeft Roberto Di Matteo ontslagen zes maanden nadat hij hen de Heilige Graal van de Champions League won. Ze ontsloegen Carlo Ancelotti in de gang van het Goodison Park Stadion. Het jaar daarvoor nam hij de Premier League en de beker. Ze vuren Frank Lampard nu na een slechte tijd af. Dit is de meest meedogenloze van de meedogenloze clubs. 52 dagen geleden, op 5 December, leidde Chelsea de Premier League. Er zijn 49 dagen verstreken, omdat ze geen 17 wedstrijden op rij hebben verloren in alle wedstrijden. In deze tijd kwam de eigenaar van de club, Roman Abramovich, tot de conclusie dat Lampard er niet mee omging. Dit is de ultieme manifestatie van kortetermijndenken. Lampard sprak van een adem van frisse lucht en positiviteit na het verslaan van Luton in de FA Cup op zondag. En nu wordt hij weer een slachtoffer van de Russische Roulette in Chelsea. Abramovich voegde een persoonlijke noot toe door een verklaring af te leggen, iets wat hij met geen enkele andere coach heeft gedaan, en het was leuk, maar hij gaf Lampard nog steeds een schop onder zijn kont. Thomas Tuchel is onderweg en je kunt verwachten dat het eindigt in tranen. Tuchel zegt nooit Ja. Hij had ruzie met zijn voormalige werkgevers. Zijn afspraak zegt veel over Abramovich ' s houding. De Chelsea eigenaar is niet bezorgd over een lange termijn project-het gaat over winnen en het vinden van de snelste manier om het te bereiken. Hij vindt het niet erg om Tuchel aan te nemen en hem binnen 18 maanden te ontslaan als de Duitser één of twee grote trofeeën wint. Dit is Abramovich 's stijl, schreef Sutton