Netherlands

Greenpeace gaat opnieuw rotsblokken in Noordzee storten tegen overbevissing

Greenpeace gaat maandag opnieuw rotsblokken in de Noordzee storten. De blokken worden net als begin deze week op het Britse deel van de Doggersbank gegooid om de natuur van dat gebied te beschermen tegen vissers.

De vorige keer werden vijftien blokken op de grenzen van de zandbank gedumpt. Volgens Greenpeace-directeur Joris Thijssen komen de nieuwe rotsblokken binnen die grenzen te liggen. "Wij willen die 47 vierkante mijl (ruwweg 125 vierkante kilometer) beschermen", zegt hij.

Thijssen noemt de actie hard nodig omdat "de Britse overheid nog geen concrete maatregelen heeft genomen om dat gebied te beschermen tegen sleepnetvisserij". "Sleepnetten trekken een spoor van vernieling over de bodem. Het is nu een dorre zandvlakte geworden."

Natura 2000

De Doggersbank is een Natura 2000-gebied, wat betekent dat het een Europees beschermd natuurgebied is. Het Nederlandse deel van de zandbank wordt wel beschermd. Natuur- en milieuorganisaties, vissers en overheden trekken daarbij samen op.

De directeur van Greenpeace vindt het onbegrijpelijk dat de Britse overheid het gebied niet beschermt. "Je kunt het vergelijken met boeren die de Veluwe omploegen. Dan zouden we allemaal terecht verontwaardigd zijn", stelt hij.

Visserijvereniging VisNed en ook het Nederlandse ministerie van Visserij zeiden deze week dat Greenpeace vissers in gevaar brengt. "Netten en tuigen kunnen blijven hangen en beschadigd raken. Mocht een steen aan boord komen, dan kan de bemanning gewond raken", schreef VisNed in een persbericht.

Proportioneel en veilig

Maar Thijssen weerspreekt die kritiek. "We geven de exacte locaties van de keien door, zodat vissers daar rekening mee kunnen houden. In 2015 hebben we dit ook al gedaan en toen hebben rechters bepaald dat de actie proportioneel en veilig was." Dat gebeurde toen op een Nederlands deel van de zee.

Als het weer het toelaat, vaart het Nederlandse schip Esperanza maandag vanuit de haven van Hamburg richting de Doggersbank.

Football news:

Jaka versloeg Arsenal en Leicester creëerde niets anders dan het doel. We zullen proberen punten uit Manchester United te halen.We hadden een grote kans om de tafel op te gaan, we wilden winnen, maar uiteindelijk verloren we. Leicester creëerde niets anders dan een doel, en we hadden kansen in de eerste helft, het is moeilijk om direct na de wedstrijd te beoordelen..
Pirlo about 1:1 met Verona: Juve heeft geen klap in het gezicht nodig om wakker te worden en intens te spelen
Everton en Liverpool in de top 2 aan het einde van de ronde in de Premier League voor het eerst in 27 jaar
Ik weet niet waarom ons doel werd geannuleerd. Het is moeilijk om ruimte te creëren als 10 mensen achter de ballijn zitten
Leicester verdiende het om te winnen. Vardy is een wereldklasse speler
Juve zonder Ronaldo kon Verona en Crotone niet verslaan in Serie A de Bianconeri had eerder getekend met Crotone in de vorige ronde. Juventus kon dus niet winnen in beide wedstrijden van het kampioenschap, wat werd gemist door striker Cristiano Ronaldo, die ziek werd van coronavirus. Dit was ook de vijfde wedstrijd voor Juventus onder leiding van Andrea Pirlo. In deze wedstrijden won de club uit Turijn twee keer en tekende drie keer
Vardy scoorde 11 doelpunten in 12 wedstrijden tegen Arsenal in de Premier League. Alleen Rooney heeft meer