Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Graandeal tussen Oekraïne en Rusland op de valreep met vier maanden verlengd

Door Douwe van Veen

De graandeal tussen Oekraïne en Rusland, die vandaag zou aflopen, is op de valreep verlengd. Het gaat om een verlenging van 120 dagen, zegt de Oekraïense minister Oleksandr Kubrakov (Infrastructuur) zaterdag. De verlenging liet eerder op zich wachten, omdat de landen het maar niet eens werden over de looptijd.

De deal, waarmee Oekraïens graan en andere landbouwproducten weer via de Zwarte Zee vervoerd konden worden, werd in juli vorig jaar gesloten. Oekraïne kon voor die tijd maandenlang geen graan exporteren na de invasie door Rusland.

Oekraïne behoort tot de grootste graanexporteurs ter wereld, waardoor de plotse stop grote gevolgen had. Voedseltekorten in arme landen namen toe, terwijl de prijzen van onder meer graan wereldwijd stegen.

Eerder op de dag leek er een eind te komen aan de graandeal. Rusland en Oekraïne stonden namelijk lijnrecht tegenover elkaar over de looptijd van een eventuele verlenging. De Oekraïners wilden een verlenging van 120 dagen zijn, terwijl de Russen niet verder wilden gaan dan zestig dagen.

De Oekraïense minister Oleksandr Kubrakov is de Verenigde Naties en Turkije, twee bemiddelaars in het proces, dankbaar. "Dankzij onze gezamenlijke daadkracht kan 25 miljoen ton Oekraïens graan z'n weg naar de wereldmarkt vinden", aldus Kubrakov op Twitter.