Netherlands

Google weert campagne-advertenties na verkiezingen VS

Strijd tegen misinformatie

43 minuten geleden Aangepast: 17 minuten geleden

Beeld © Getty

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Google blokkeert verkiezingsadvertenties in de dagen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november.

Google neemt dat besluit omdat dit jaar een ongekende hoeveelheid stemmen nog na de verkiezingsdag zal worden geteld. De vrees bestaat dat kandidaten of vreemde mogendheden de onzekerheid over de uitslag aangrijpen om met misinformatie het vertrouwen in de legitimiteit van de verkiezingsuitslag te ondermijnen.

De blokkade betreft alle advertentie-inhoud "die verwijst naar kandidaten, de verkiezingen of de uitslag".

Socialemediabedrijven staan al geruime tijd onder druk om misleidende advertenties die de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden te weren.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

'Facebook neemt maatregelen voor als Trump verkiezingsuitslag verwerpt'

Facebook en Twitter

Facebook besloot eerder dat het in de week voor de verkiezingen al geen politieke advertenties meer zal plaatsen. Ook zal Facebook advertenties weren waarin de overwinning wordt opgeëist.

Twitter verbood politieke advertenties vorig jaar. Google legde eerder mogelijkheden van politieke adverteerders aan banden om specifieke groepen te bereiken, ofwel microtargeting.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Poetin wil 'cybervrede' sluiten met Amerika

Stemmen per post

Het tellen van de stemmen in de Verenigde Staten neemt dit jaar naar verwachting meerdere dagen in beslag. Dat komt doordat meer Amerikanen dan ooit tevoren hun stem via de post zullen uitbrengen vanwege de corona-epidemie.

President Donald Trump ziet dat niet zitten en zegt dat stemmen per post verkiezingsfraude in de hand werkt, waarvoor overigens geen bewijs bestaat. Volgens critici probeer Trump het vertrouwen in de rechtsgeldigheid van de verkiezingen te ondermijnen voor het geval dat hij verliest.

Football news:

Jaka versloeg Arsenal en Leicester creëerde niets anders dan het doel. We zullen proberen punten uit Manchester United te halen.We hadden een grote kans om de tafel op te gaan, we wilden winnen, maar uiteindelijk verloren we. Leicester creëerde niets anders dan een doel, en we hadden kansen in de eerste helft, het is moeilijk om direct na de wedstrijd te beoordelen..
Pirlo about 1:1 met Verona: Juve heeft geen klap in het gezicht nodig om wakker te worden en intens te spelen
Everton en Liverpool in de top 2 aan het einde van de ronde in de Premier League voor het eerst in 27 jaar
Ik weet niet waarom ons doel werd geannuleerd. Het is moeilijk om ruimte te creëren als 10 mensen achter de ballijn zitten
Leicester verdiende het om te winnen. Vardy is een wereldklasse speler
Juve zonder Ronaldo kon Verona en Crotone niet verslaan in Serie A de Bianconeri had eerder getekend met Crotone in de vorige ronde. Juventus kon dus niet winnen in beide wedstrijden van het kampioenschap, wat werd gemist door striker Cristiano Ronaldo, die ziek werd van coronavirus. Dit was ook de vijfde wedstrijd voor Juventus onder leiding van Andrea Pirlo. In deze wedstrijden won de club uit Turijn twee keer en tekende drie keer
Vardy scoorde 11 doelpunten in 12 wedstrijden tegen Arsenal in de Premier League. Alleen Rooney heeft meer