Netherlands

Glenn Greenwald vertrekt met ruzie bij The Intercept na 'censuur'

© Lucas Landau / Reuters

Zes jaar nadat journalist Glenn Greenwald The Intercept lanceerde heeft hij ontslag genomen. Hij zegt dat hij niet anders kon nadat zijn artikel over de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden werd gecensureerd.

Greenwald werd bekend toen hij bij de Britse krant The Guardian schreef over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, met behulp van informatie van klokkenluider Edward Snowden. Hij lanceerde The Intercept, waar “doortastende, onafhankelijke en kritische onderzoeksjournalistiek” bedreven zou worden en waar journalisten werden aangemoedigd om bij het schrijven van artikelen, indien noodzakelijk, niemand te vriend te houden.

“De ironie”, zegt Greenwald, “is dat het medium dat ik mede heb opgericht en is opgebouwd met mijn naam en mijn prestaties, met als doel redactionele onafhankelijkheid te garanderen, me nu op de meest flagrante manier censureert - over de leidende presidentskandidaat, een week voor de verkiezingen.”

Greenwald heeft het artikel en bijbehorende correspondentie online gepubliceerd bij Substack, omdat hij transparant wil zijn naar zijn lezers toe.

The Intercept reageerde met een verklaring waarin staat dat Greenwald een “volwassen persoon met een driftbui is” en dat er een “fundamenteel meningsverschil bestaat over de rol van redacteuren bij de productie van journalistiek en de aard van censuur.”

.

Meer bij Substack

Football news:

Neymar op Maradona: u zult altijd in onze herinnering blijven. Voetbal is u dankbaar
Als football een film was, zou Diego zijn hoofdpersoon zijn. Showsport lezers nemen afscheid van Maradona
Napoli fans hielden een vuurshow voor het stadion ter nagedachtenis aan Maradona
Maradona tekende documenten over balsemen en exposeren. De familie wist niet dat ex-Argentina striker Diego Maradona stierf aan een hartstilstand op 25 November. Volgens de journalist Hernan Castillo heeft de voetballer documenten ondertekend waarin staat dat hij na zijn dood moet worden gebalsemd en tentoongesteld. Er zij op gewezen dat de familie van Maradona dit pas in de laatste uren ontdekte en verrast was. Daarover is nog geen besluit genomen. Op dit moment vindt in het presidentieel paleis in Buenos Aires een afscheidsceremonie voor Maradona plaats. Het lichaam wordt in een gesloten kist gelegd
Zorc over de toekomst van Nederland: we hebben lange termijn plannen met hem
Juve zal spelen met Genua, Inter tegen Fiorentina, Milaan-Torino en andere paren van de 1/8 finale van de Italiaanse Cup
Musa over Sheffield: Ik wil op het hoogste niveau spelen, met alle respect voor deze club, want Striker Ahmed Musa heeft commentaar gegeven op een mogelijke verhuizing naar Sheffield United. Ik begrijp niet waarom dit verhaal begon, ik besteed geen aandacht aan geruchten en roddels. Met alle respect voor deze club, Ik verliet Saoedi-Arabië om mijn carrière op het hoogste niveau voort te zetten. Hij zei: Voorwaar, Ik ben vastbesloten dat te doen. Eerder werd gemeld dat agenten de speler boden aan Newcastle, crystal Palace, West ham, Burnley en Sheffield United