De GGD's bereiden zich voor om vanaf eind mei twee miljoen coronavaccins per week te kunnen toedienen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft daarom verzocht, zegt een woordvoerder van het departement donderdag. De GGD's kunnen op dit moment anderhalf miljoen prikken per week zetten.

De komende weken worden grote leveringen van coronavaccins verwacht. De vaccins van Pfizer/BioNTech en Janssen vormen straks de hoofdmoot. Van het Janssen-vaccin is maar één dosis nodig.

Als er in een week meer dan twee miljoen prikken gezet kunnen worden, dan zullen volgens het ministerie de ziekenhuizen dat overschot voor hun rekening nemen. Daarom bereiden ziekenhuizen zich voor op het zetten van een half miljoen prikken per week.

De ziekenhuizen zullen niet structureel vaccineren, maar alleen als er meer vaccins zijn geleverd dan de GGD's aankunnen, aldus de woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De hulp van ziekenhuizen kan per week variëren, omdat ook de leveringen niet gelijkmatig zijn.

Als de prognoses kloppen, dan krijgen in juni zeker acht miljoen mensen een prik. Het gaat dan om de bulk van achttien- tot zestigjarigen. Speciale doelgroepen zijn als het goed is al eerder (deels) gevaccineerd. Tot nu toe zijn er ongeveer 5,9 miljoen prikken gezet. Ongeveer een miljoen daarvan betrof een tweede dosis.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft steeds gezegd dat begin juli iedereen een eerste prik kan hebben gehad.