De GGD's gaan er vooralsnog van uit dat ze aan het begin van de zomer kunnen beginnen aan de vaccinatie van miljoenen Nederlanders. Wel moeten eerst circa vijf miljoen ouderen, zorgmedewerkers en personen met chronische ziekten worden ingeënt, voordat zij aan de slag kunnen. De GGD zal waarschijnlijk alleen mensen gaan inenten die niet tot de risicogroepen behoren, meldt koepelorganisatie GGD GHOR Nederland woensdag.

De koepelorganisatie heeft er "het volste vertrouwen" in dat alle voorbereidingen tegen de zomer zijn afgerond. Als de GGD's eerder in actie moeten komen, is het "de vraag hoe snel het dan kan", zegt de woordvoerder. "Dat is afhankelijk van alle randvoorwaarden. Vaccineren is meer dan een prik zetten."

Het gaat mogelijk nog maanden duren voordat Nederland voldoende vaccindoses binnen heeft om de hele bevolking een beschermende prik te kunnen geven. Uitgaande van de cijfers van de verst gevorderde vaccinmakers, kunnen in het eerste kwartaal hooguit zo'n anderhalf miljoen Nederlanders worden gevaccineerd.

"Als je kijkt naar de feiten zoals die nu bekend zijn, gaan we ervan uit dat anderen eerst vijf miljoen mensen vaccineren en wij daarna de rest doen", zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. Ouderen en chronisch zieken zullen hun vaccinatie bijvoorbeeld bij de huisarts krijgen. Of in het verpleeghuis waar ze wonen.

Waar alle inentingen door de GGD moeten plaatsvinden, is nog niet precies duidelijk. De GGD GHOR wil nog niet in detail treden over zaken als personeelswerving en locaties, omdat er nog veel onduidelijk is over de toelating en distributie van de vaccins. Wel benadrukken de GGD's nog niet bezig te zijn met het huren van sporthallen of andere grote ruimten.

Later deze maand meer duidelijkheid over goedkeuring vaccin

Het Europees Medicijnagentschap (EMA) verwacht voor het einde van de maand een oordeel te vellen over het vaccin van Pfizer en BioNTech. In het Verenigd Koninkrijk is het al goedgekeurd. Van de vooruitbestelde doses krijgt Nederland er op korte termijn genoeg geleverd om in januari al circa 450.000 mensen te vaccineren, zo is de verwachting.

Ieder mens heeft twee prikken nodig. In het eerste kwartaal van 2021 denkt Pfizer nog eens 1,6 miljoen doses te kunnen leveren. Concurrent Moderna, die ook heel ver is in het goedkeuringsproces, verwacht in de eerste drie maanden van het jaar zo'n 400.000 doses te leveren aan Nederland. Ook daarvan zijn twee injecties per persoon nodig.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) uitte woensdag haar twijfels of het coronavaccin van Pfizer geschikt is voor gebruik in huisartsenpraktijken. Het vaccin is namelijk slechts beperkt houdbaar, moet ingevroren (op -70 graden) worden bewaard en wordt in grote hoeveelheden verpakt. Volgens de organisatie leveren die kenmerken logistieke problemen op.

BioNTech maakte woensdag echter duidelijk dat die temperatuur alleen nodig is om het vaccin langdurig op te slaan. Het kan tot vijf dagen worden bewaard tussen de 2 en 8 graden. In een gewone koelkast dus.