Netherlands

GGD mikt op grote vaccinatiecampagne in de zomer

De GGD’en in het land gaan er vooralsnog van uit dat ze aan het begin van de zomer zullen beginnen aan de vaccinatie van miljoenen Nederlanders. Het ziet ernaar uit dat zij alleen de mensen die niet tot risicogroepen behoren gaan inenten tegen het coronavirus. Voordat de GGD’en in actie komen, moeten circa 5 miljoen ouderen, mensen met chronische ziekten en zorgmedewerkers worden gevaccineerd. Die groepen wil het kabinet voorrang geven.

Het gaat sowieso nog maanden duren voordat Nederland de miljoenen vaccindoses binnen heeft die nodig zijn om de hele bevolking een beschermende prik tegen corona te geven. Uitgaande van de cijfers van de verst gevorderde vaccinmakers, kunnen in het eerste kwartaal hooguit zo’n 1,5 miljoen Nederlanders worden gevaccineerd.

“Als je kijkt naar de feiten zoals die nu bekend zijn, gaan we ervan uit dat anderen eerst 5 miljoen mensen vaccineren en wij daarna de rest doen”, zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. Ouderen en chronisch zieken zullen hun vaccinatie bijvoorbeeld bij de huisarts krijgen. Of in het verpleeghuis waar ze wonen. Huisartsen gaan overigens uit van circa 6 miljoen mensen die voorrang krijgen op de massa. Zo groot is namelijk de groep relatief kwetsbare mensen die ieder jaar wordt uitgenodigd voor de griepprik.

De koepelorganisatie heeft er “het volste vertrouwen” in dat alle voorbereidingen tegen de zomer zijn afgerond. Als de GGD’en eerder in actie moeten komen, is het “de vraag hoe snel het dan kan”, zegt de woordvoerster. “Dat is afhankelijk van alle randvoorwaarden. Vaccineren is meer dan een prik zetten.”

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) verwacht voor het einde van de maand een oordeel te vellen over het vaccin van Pfizer en BioNTech. In het Verenigd Koninkrijk is het al goedgekeurd. Van de vooruitbestelde doses krijgt Nederland er op korte termijn genoeg geleverd om in januari al circa 450.000 mensen te vaccineren, zo is de verwachting.

Ieder mens heeft twee prikken nodig. In het eerste kwartaal van 2021 denkt Pfizer nog eens 1,6 miljoen doses te kunnen leveren. Concurrent Moderna, die ook heel ver is in het goedkeuringsproces, verwacht in de eerste drie maanden van het jaar zo’n 400.000 doses te leveren aan Nederland. Ook daarvan zijn twee injecties per persoon nodig.

Omdat nog niet alles duidelijk is over de toelating en distributie van vaccins, wil GGD GHOR nu niet in detail treden over zaken als personeelswerving en locaties. In elk geval zijn de GGD’en nu niet bezig met het huren van sporthallen of andere grote ruimten.

Huisartsen hebben overigens twijfels over de geschiktheid van het BioNTech/Pfizer-vaccin voor hun praktijk. Vooral de bewaartemperatuur van -70 graden zien ze als een probleem. BioNTech maakte woensdag echter duidelijk dat die temperatuur alleen nodig is om het vaccin langdurig op te slaan. Het kan tot vijf dagen worden bewaard tussen de 2 en 8 graden. In een gewone koelkast dus.

Football news:

Conte zei dat Eriksen Inter niet zal verlaten: hij maakt deel uit van ons project. Christian is een zeer slimme jongen. Inter manager Antonio Christian Eriksen zal de club niet verlaten in de winter transfer venster. Ik zeg al een maand hetzelfde: Ik heb een team. Niemand zal komen, niemand zal weggaan. Ik herhaal dit, maar niemand lijkt me te geloven
Tuchel wil Holand zien in Chelsea. De club koopt geen rijst van West Ham nadat de nieuwe Chelsea manager Thomas Tuchel het team wil versterken
Eriksen pro goal voor Milaan: Het was de perfecte vrije trap voor mij. Ik ben erg blij dat Inter-middenvelder Christian Eriksen het winnende doelpunt scoorde van een vrije trap in de 97e minuut van de wedstrijd van de 1/4 finale van de Italiaanse beker tegen AC Milan
Conte op 2-1 Met Milaan: voor het winnende doelpunt was het resultaat oneerlijk. Hun doelman is de beste speler van de wedstrijd. Trainer Antonio Conte sprak over de overwinning op AC Milan in de 1/4 finale van de Italiaanse beker (2:1). Dit is de tweede keer op rij dat we de halve finale hebben bereikt, de jongens verdienen respect voor de juiste houding van begin tot eind. Het was een moeilijke wedstrijd, Milan is een sterk team dat leidt in de Serie A, dus we moeten blij zijn dat we ze neergeslagen in de kwartfinales. We hadden de kans om het spel om te draaien in gelijke groepen. Ik denk dat Voor het winnende doel, het resultaat oneerlijk was. We hadden het initiatief, hun doelman was de beste speler van de wedstrijd. We moeten opnieuw over de trend denken als we veel creëren, maar de momenten niet beseffen. We moeten doelgericht zijn, we kunnen zo niet doorgaan, anders winnen we geen wedstrijden die we verdienen om te winnen. Zlatan en Lukaku vechten? Dit is een derby, geen wandeling in het park. Het is onvermijdelijk dat beide teams deze spanning voelden, dus we willen de overwinning opdragen aan de fans, vooral degenen die voor ons kwamen juichen in de teambus. We willen deze vreugde met hen delen
Arsenal deed alles goed, maar ze verloren. Wins geven vertrouwen
Wij hebben bewezen dat wij sterker zijn dan Milaan, Milaan is een sterk team, maar wij hebben bewezen dat wij op hun niveau staan. We hebben zelfs bewezen dat we sterker zijn. We hopen in dezelfde geest verder te gaan. Ruzie tussen Ibrahimovic en Lukaku? Het gebeurt op het veld. Zodra iedereen naar de kleedkamer gaat, verandert alles. We vechten voor de Scudetto. Ze zijn sterk, maar we willen iedereen verslaan zei Marella tegen RAI Sport
Ga je voodoo shit doen, jij kleine kontje. Ibrahimovic-Lukaku tijdens de bekerwedstrijd