De GGD's beginnen dinsdag met de vaccinatie van mobiele, thuiswonende negentigplussers. Doordat demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) de vaccinatiestrategie heeft gewijzigd, wordt deze groep eerder dan gepland ingeënt tegen COVID-19, zo meldt koepelorganisatie GGD-GHOR zondagavond.

Woensdag begint de GGD met het geven van de tweede inenting aan zorgpersoneel. Dit komt drie weken nadat dit personeel hun eerste prik ontving.

Een huisarts heeft van de betreffende negentigplussers aangemerkt dat ze goed genoeg mobiel zijn om op eigen houtje naar een priklocatie te kunnen komen. Zij zullen vanaf dinsdag uitnodigingen ontvangen van hun eigen huisarts. Zij kunnen dan vanaf die dag ook meteen een afspraak maken.

Aan het einde van de week krijgen thuiswonende ouderen in de leeftijdscategorie 85 tot 90 jaar aan de beurt. Het gaat hierbij om ongeveer 220.000 ouderen die gefaseerd worden uitgenodigd. Dit hangt samen met de levering van de vaccins.

De GGD verwacht in de loop van februari wekelijks 200.000 inentingen te kunnen verrichten. Dat aantal moet in de maanden daarna nog verder oplopen.