Netherlands

Gevechten Armenië-Azerbeidzjan gaan door, VN-Veiligheidsraad vandaag bijeen

De gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan over de regio Nagorno-Karabach zijn vanochtend voorgezet. Beide zijden hebben zwaar geschut ingezet en beschuldigen elkaar van aanvallen.

Volgens het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie proberen Armeense troepen verloren terrein terug te winnen door aanvallen uit te voeren in de buurt van de steden Füzuli, Cebrayil, Martakert en Terter. Zondag meldde Azerbeidzjan dat het zeven dorpen in Nagorno-Karabach heeft ingenomen. Strijders uit de regio hebben naar verluidt zonder succes geprobeerd de gebieden te heroveren.

Azerbeidzjan zegt bovendien dat het Armeense leger de regio Dashkasan met luchtaanvallen bestookt. Die regio ligt in het grensgebied van beide landen, ver verwijderd van Nagorno-Karabach.

Armenië spreekt tegen dat het Dashkasan heeft aangevallen en stelt dat de gevechten in Nagorno-Karabach de hele nacht zijn doorgegaan en dat het leger daar meerdere aanvallen heeft afgeslagen. Volgens Armenië heeft Azerbeidzjan een aanval uitgevoerd in de Armeense grensstad Vardenis. Daarbij zou een bus in brand zijn gevlogen.

Onafhankelijk staatje

Nagorno-Karabach, in de zuidelijke Kaukasus, is officieel een regio van Azerbeidzjan, waarvan de bevolking etnisch en godsdienstig verwant is aan Turkije. De facto hebben etnische Armeniërs er, met steun van Armenië, een onafhankelijk staatje. Dat ontstond na een oorlog na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in de jaren 90. Het gebied wordt internationaal niet erkend als onafhankelijk.

De Turkse president Erdogan mengde zich gisteren in het conflict, door de Armeniërs op te roepen een einde te maken aan de "bezetting van Azerbeidzjaans grondgebied" en te vertrekken. Overigens zijn de strijdkrachten van het olierijke Azerbeidzjan veel sterker dan die van het verarmde Armenië.

De secretaris-generaal van de Verenigde Staten Guterres heeft beide landen opgeroepen de gevechten onmiddellijk te staken. De kwestie wordt vandaag besproken door de VN-Veiligheidsraad. Rusland, permanent lid van de Veiligheidsraad, is een bondgenoot van het overwegend christelijke Armenië.

Het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië over de regio heeft sinds het zondag weer oplaaide aan tientallen militairen heeft leven gekost. Honderden zijn gewond geraakt. Volgens Azerbeidzjan zijn er tien Azerbeidzjaanse burgers omgekomen.

Officieel geldt sinds 1994 een wapenstilstand, maar het bestand is meermaals geschonden. Voor het laatst gebeurde dat in 2016, toen er aan beide zijden zo'n honderd doden vielen.

Beelden van gisteren:

Football news:

Salzburg coach Marsh: Attico verschilt niet van Lokomotiv in hun spelstijl. Het verschil in het niveau van de spelers
Bartomeu en zijn directeurs kunnen morgen ontslag nemen als de motie van wantrouwen niet wordt uitgesteld.Het management van Barcelona wil geen motie van wantrouwen in club President Josep Bartomeu houden. De Catalaanse club deed een beroep op de Generalitat (regering) Catalonië om de stemming, die gepland was voor 1 en 2 November, uit te stellen, maar werd geweigerd, ondanks de aanbevelingen van de regering om thuis te blijven en de noodtoestand opgelegd. Bartomeu en zijn team kunnen morgen ontslag nemen als de generale staf het besluit goedkeurt om een stemming te houden over de goedgekeurde data. Volgens Diario Sport, heeft de Barca President zijn raad van Bestuur al meegedeeld dat het ontslag van het hele management morgen kan worden aangekondigd
Luka Modric: zou de Gouden Bal inruilen voor Kroatië dat het WK
We hebben Bale ' s golfvaardigheden met de profs uit elkaar gehaald. Het lijkt erop dat Gareth 15 uur per week traint.Het blijkt dat hij ooit zijn leven riskeerde
Alli werd niet opgenomen in Tottenham ' s bod voor de wedstrijd tegen Burnley, hoewel hij niet gewond was
Isco: Zidane verandert me in de 50-60e minuut of zelfs in de helft van de tijd, en laat me vrij in de 80e
Pirlo op Ronaldo ' s optimale positie: begin van links naar binnen en ga naar het midden. Hij kan naast Morata of Dybala