Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens

Welke wasmachine is de beste voor een gezin van vijf personen of meer? En welk apparaat heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.

Wassen met een volle machine is aan te raden. Het is zuiniger en je was wordt beter schoon. Daarom is het slim om een wasmachine met het juiste vulgewicht te kopen. Voor gezinnen tot vier personen is een vulgewicht van 5 tot 8 kilo meestal voldoende. Maar voor grotere gezinnen is minimaal 9 kilo aan te raden.

De Consumentenbond test wasmachines op onder meer schoonwassen, spoelen, centrifugeren, energie- en waterverbruik en snelheid. Er zijn in totaal meer dan 175 wasmachines getest die redelijk tot goed in de winkels verkrijgbaar zijn.

Bij de 87 geteste modellen in de categorie wasmachines voor grotere huishoudens komt een model van Miele als Beste uit de Test. Een wasmachine van Siemens is de Beste Koop.

Er kwamen meer wasmachines als Beste uit de Test. We lichten hier de wasmachine uit die het laagst geprijsd is.

Beste uit de Test: Miele WSG 663 WCS

Deze wasmachine van Miele wast zowel katoen als synthetisch wasgoed erg goed schoon. Centrifugeren doet het apparaat ook prima, vooral de synthetische was. Met katoen heeft de Miele iets meer moeite.

De energieklasse van deze machine is A. Dat betekent dat die op het ecoprogramma (eco 40-60) zuinig is met water en energie. Maar ook met het gewone katoenprogramma is deze Miele zuinig. Vooral het verbruik van water is laag. Daar staat wel tegenover dat de machine wat minder goed is in het spoelen. Vooral katoen spoelt de Miele slecht.

Verder beschikt het apparaat over de laatste snufjes van Miele, zoals bediening via een app. De machine heeft een automatisch doseersysteem: TwinDos. En ook kun je speciale wasmiddelen en wasverzachter doseren met capsules (CapDosing).

Het katoenprogramma duurt met 2,5 uur relatief kort. Het programma voor synthetische was is met twee uur juist iets aan de lange kant.

Het apparaat heeft ook enkele minpuntjes. Tijdens centrifugeren maakt de wasmachine behoorlijk wat herrie. Gelukkig is dit een stuk minder erg bij het wassen. Verder is de opening aan de krappe kant, waardoor het vullen en leeghalen minder makkelijk gaat.

Beste Koop: Siemens WM14UU00NL

Dit model van Siemens is een stuk goedkoper in aanschaf dan de Miele. Het apparaat scoort weliswaar iets lager dan de Miele, maar nog steeds ruim voldoende.

Als je puur naar de wasprestaties kijkt, dan is er maar weinig verschil tussen de Siemens en de Miele. Zowel katoen als synthetische was komt goed schoon uit de machine. En ook centrifugeren doet de Siemens prima.

Wat betreft lawaai ontlopen beide machines elkaar ook niet veel. Ook de Siemens maakt tijdens centrifugeren behoorlijk wat herrie.

De Siemens is iets beter, maar nog steeds niet heel goed. Er zijn sowieso maar weinig wasmachines die echt goed zijn in spoelen. Je kunt ervoor kiezen om extra water te gebruiken. Dan spoelt de machine beter, maar verbruikt die uiteraard wel meer water.

Overigens verbruikt de Siemens sowieso meer water en energie dan de Miele. Ook duren de wasprogramma's langer.

Wat betreft de uitvoering is de machine eenvoudig. Zo heeft die alleen de gangbaarste wasprogramma's en geen wifi.

Verantwoording

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van deze site en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel, dat goed verkrijgbaar is. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

De genoemde prijs van een product is de laagste winkelprijs van dit moment (voor zover bekend bij de Consumentenbond). Maar prijzen kunnen per dag verschillen. Als er geen recente winkelprijs bekend is, wordt de richtprijs genoemd.

Deze inhoud kan helaas niet worden getoond

Wij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.