Wat is de beste fietsendrager? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord.

Er zijn verschillende soorten fietsendragers. Zo bestaan er fietsendragers voor op het dak, maar de meest gangbare fietsendrager is er een voor op de trekhaak. Die is het meest praktisch: je kunt eenvoudig je fietsen erop zetten en tijdens het rijden valt de luchtweerstand alles mee, terwijl fietsen op het dak al gauw leiden tot een hoger brandstofverbruik.

Voor e-bikes is zo'n drager op de trekhaak zelfs de enige optie, want die zijn veel te zwaar om hoog op te tillen. Verreweg de beste oplossing is trouwens een fietsendrager die je kunt kantelen terwijl hij op de trekhaak zit. Anders kun je moeilijker bij je kofferbak komen.

De Consumentenbond testte alleen fietsendragers voor op de trekhaak. Daarbij werd gekeken naar onder meer gebruiksgemak, stevigheid en opberggemak. Er zijn in totaal vijftien fietsendragers getest die je in Nederland kunt kopen.

Een fietsendrager van Uebler komt als Beste uit de Test. Een model van Pro-User is de Beste Koop.

Beste uit de Test: Uebler i21

Dit model van Uebler is niet bepaald goedkoop. Maar het is een uitstekende fietsendrager die op alle onderdelen goed scoort. Hij is geschikt voor twee fietsen (of twee e-bikes) en heeft een stekker met dertienpolige stekker voor de stroomvoorziening.

Wat opvalt is dat het klemmechanisme op de trekhaak erg makkelijk en met weinig kracht te bedienen is. Dat zie je bij weinig andere dragers. Ook kun je hem kantelen, zodat je je achterklep kunt openen.

De constructie is sterk, wat hem ook geschikt maakt voor e-bikes. Hij heeft goede antidiefstalvoorzieningen: de fietsen én de drager zijn beveiligd met sloten. Verder is hij inklapbaar en makkelijk op te bergen.

Beste Koop: Pro-User Diamant

Dit model van Pro-User is een goed en goedkoper alternatief: de beste drager uit de test kost bijna het dubbele. Net als de Uebler is deze drager geschikt voor twee fietsen (of twee e-bikes) en heeft hij een dertienpolige stekker.

Ten opzichte van de Uebler lever je wel wat in. Zo heb je voor deze fietsendrager meer kracht nodig om hem vast te klemmen op de trekhaak. Ook kost het meer inspanning om de fietsen te bevestigen. Je kunt de fietsendrager kantelen om de achterklep van de auto te openen, maar dat werkt niet optimaal.

Wel kun je deze fietsendrager heel eenvoudig en compact opbergen. Hij wordt geleverd met een opbergtas. Ook dit model is voorzien van antidiefstalvoorzieningen: de fietsen en de klemhendel op de drager zijn beveiligd met sloten.

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van NU.nl en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.