Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Getest: Dit de beste was-droogcombinatie

Door De Consumentenbond

Wat is de beste was-droogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.

Een was-droogcombinatie is een wasmachine en wasdroger in één. Dat klinkt ideaal, maar in werkelijkheid heeft het voor- en nadelen. Een was-droogcombinatie is gemakkelijk, neemt minder ruimte in beslag en is goedkoper dan twee losse machines. Maar ze wast en droogt wel minder goed. Ook duren de programma's erg lang, verbruik je meer water en komt je was gekreukter uit de machine na het drogen, doordat de trommel kleiner is.

De Consumentenbond test was-droogcombinaties op onder meer wassen, drogen, snelheid, gebruiksgemak en energie- en waterverbruik. Er zijn ruim twintig was-droogcombinaties getest die op dit moment redelijk tot goed in de winkels verkrijgbaar zijn.

Geen enkele was-droogcombinatie scoorde een 7 of hoger. Hierdoor is er geen Beste uit de Test. Een model van AEG is de Beste Koop. Een was-droogcombinatie van Bosch is een goed alternatief.

Beste Koop: AEG L9WEE066W

Foto: De Consumentenbond

Prijs: 1.229 euro
Testoordeel: 6,6
Soort droger: warmtepompdroger
Energieklasse (wassen en drogen): C
Vulgewicht (wassen katoen): 10 kg
Vind de laagste prijs
Bekijk alle geteste was-droogcombinaties

Deze was-droogcombinatie heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding. Dat lijkt misschien vreemd, gezien de hoge aanschafprijs. Maar er wordt ook gekeken naar kosten voor energie en water. Doordat er een warmtepompdroger in zit, is de machine een stuk energiezuiniger met drogen. Hierdoor is de AEG toch de Beste Koop, ondanks de hoge aanschafprijs.

De AEG wast en droogt zowel katoen als synthetisch wasgoed prima. Hij doet dit goed bij de losse programma's, maar ook bij het gecombineerde was- en droogprogramma. Ook centrifugeert hij erg goed.

Bij alle programma's is hij zuinig met water. Met energie is hij ook zuinig genoeg om een voldoende te scoren bij alle programma's, maar het zuinigst is hij tijdens het drogen. Hij is voorzien van uitgestelde start, maar heeft geen automatische wasmiddeldosering of bediening met een app.

Hij heeft ook minpunten. Zo duren de programma's erg lang, vooral het droogprogramma en het gecombineerde was- en droogprogramma. Daarnaast spoelt hij niet goed tijdens het wasprogramma en is hij lastig te bedienen.

Alternatief: Bosch WNA13400NL

Foto: De Consumentenbond

Prijs: 826 euro
Testoordeel: 6,4
Soort droger: condensdroger
Energieklasse (wassen en drogen): E
Vulgewicht (wassen katoen): 8 kg
Vind de laagste prijs
Bekijk alle geteste was-droogcombinaties

Deze was-droogcombinatie van Bosch scoort niet veel lager dan de Beste Koop en is een stuk voordeliger in aanschaf. Hij heeft geen warmtepompdroger en is daardoor wel een stuk minder zuinig. Maar de Bosch is een goed alternatief als je liever een lagere aanschafprijs hebt dan een zuinige machine.

Hij wast en droogt zowel katoen als synthetische was goed. Op dat gebied verschilt hij maar weinig van de Beste Koop.

De bediening werkt iets makkelijker dan bij de AEG. En net als de AEG is hij voorzien van uitgestelde start en heeft hij geen automatische wasmiddeldosering of bediening met een app.

Maar dan kom je bij de minpunten van deze machine. De Bosch is zowel met energie als met water niet zuinig tijdens het droogprogramma en het gecombineerde was- en droogprogramma. Vooral door het ontbreken van een warmtepompdroger verbruikt hij tijdens die programma's heel veel energie. Ook duren alle programma's erg lang en is het vullen en legen van de trommel lastig.

Verantwoording

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van deze site en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel, dat goed verkrijgbaar is. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

De genoemde prijs van een product is de laagste winkelprijs van dit moment voor zover bekend bij de Consumentenbond. Maar prijzen kunnen per dag verschillen. Als er geen recente winkelprijs bekend is, wordt de richtprijs genoemd.