Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Geschokte reacties binnen en buiten VS op schietpartij basisschool Texas

De schietpartij op een basisschool in de Amerikaanse staat Texas die dinsdag negentien kinderen en twee leraren het leven kostte, heeft in de VS tot geschokte reacties geleid. Niet alleen vanuit politieke hoek, maar ook vanuit de media- en sportwereld klinkt de roep om strengere wapenwetgeving.

De Democratische senator Chris Murphy, die één maand na de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School in 2012 in Connecticut aantrad, vroeg zich met tranen in zijn ogen hardop af: "Wat zijn we hier aan het doen?"

Murphy vindt het niet te verkroppen dat schietpartijen onvermijdelijk lijken. De senator stelde dat dit "alléén in dit land gebeurt en nergens anders". "Het is onze keuze om dit door te laten gaan", aldus Murphy.

Aan verslaggevers legde hij even later uit dat de VS "het mogelijk maakt dat zeer zieke mensen vuurwapens krijgen". "Dat maakt de Verenigde Staten anders. En ik ben hier om te smeken om dat te veranderen."

'Lang geleden had actie ondernomen moeten worden'

In een reeks tweets schrijft voormalig president Barack Obama dat "er lang geleden actie ondernomen had moeten worden" om de wapenwetgeving aan te scherpen.

Presidentsvrouw Jill Biden, zelf een docent, schreef "verbijsterd, boos en diep bedroefd" te zijn om het drama dat zich dinsdag voltrok in de plaats Uvalde. Eerder had president Joe Biden zijn landgenoten al opgeroepen in actie te komen tegen de wapenlobby.

Across the country, parents are putting their children to bed, reading stories, singing lullabies—and in the back of their minds, they’re worried about what might happen tomorrow after they drop their kids off at school, or take them to a grocery store or any other public space.

Emotionele oproepen tot strengere wetgeving

De Amerikaanse acteur Matthew McConaughey is geboren in Uvalde, de stad waar de schietpartij plaatsvond. Hij schreef op Instagram dat de VS nu eindelijk in actie moet komen om dergelijke bloedbaden te voorkomen. "We weten allemaal dat het beter kan en moet", aldus de 52-jarige acteur, bekend van films als Interstellar en The Gentlemen.

Steve Kerr, coach van basketbalteam Golden State Warriors, riep de Amerikaanse Senaat zwaar geëmotioneerd op "het Amerikaanse volk niet langer te gijzelen en eindelijk eens wat te doen". Kerr is met zijn ploeg in Texas voor play-offwedstrijden tegen Dallas Mavericks. Zijn vader werd in 1984 gedood bij een schietpartij op de campus van de American University in Beiroet.

105

Emotionele basketbalcoach na schietpartij: 'Wanneer doen we iets?'

Ook buiten VS geschokte reacties en medeleven

Ook elders in de wereld is de schietpartij niet onopgemerkt gebleven. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) noemde de schietpartij "ronduit verschrikkelijk".

"Kinderen zijn in koelen bloede vermoord. Echt rampzalig", aldus Hoekstra voorafgaand aan de ministerraad woensdag.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern reageerde, terwijl ze in een Amerikaanse talkshow zat. Ze zei "deze gebeurtenissen als moeder en niet als politicus te bekijken". "Het spijt mij zo wat hier is gebeurd", stelde Ardern.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky betuigde zijn medeleven aan de nabestaanden en stelt dat het "vreselijk is dat in vredestijd slachtoffers vallen door schietpartijen".