Netherlands

Gemengde reacties op John Pipers kritiek op Trump

Evangelicale leiders in de Verenigde Staten hebben verschillend gereageerd op een blog van de bekende theoloog John Piper. Daarin legt hij uit bij de komende presidentsverkiezingen niet te willen kiezen tussen twee kwaden.

Piper zegt „verbijsterd” te zijn dat veel christenen hun stem willen uitbrengen op de Republikeinse kandidaat Donald Trump. Hij constateert dat zij dit verdedigen door een rangorde aan te brengen in het kwaad. „Veel christenen zien zonden zoals seksuele zedeloosheid, opschepperij, vunzigheid, zaaien van verdeeldheid en dergelijke, zonder dat er sprake is van berouw, slechts als kwalijk voor ons land. Maar beleid waardoor baby’s worden gedood, het geslacht wordt veranderd, vrijheid wordt ingeperkt en dat vergaand socialistisch is, wordt gezien als dodelijk.”

Volgens Piper is een dergelijke rangschikking on-Bijbels. Al deze zonden zijn „dodelijk, zij leiden tot eeuwig verderf.” Hij noemt het een denkfout dat zondig gedrag van leiders geen invloed heeft op hun omgeving. „Zonden klagen niet alleen de persoon zelf aan; ze corrumperen ook de natie. Een klein beetje zuurdeeg doortrekt het hele deeg (1 Korinthe 5:6). Slecht gezelschap bederft goede zeden (1 Korintiërs 15:33). (…) Er zijn zonden die mensen steeds meer in goddeloosheid doen toenemen. Hun woord zaait zich uit als kanker (2 Timotheüs 2:16-17). Er is een verbinding tussen het karakter van heersers en hun onderdanen. De Bijbel beschrijft soms een koning door te zeggen: Hij heeft gezondigd en deed Israël zondigen (1 Koningen 14:16).”

Abortus noemt Piper in zijn verklaring een ernstige zonde, maar dat christenen bij hun kiesgedrag de strijd tegen het doden van ongeboren leven zwaarder laten wegen dan het zondig gedrag van een leider, verbaast hem. „Het is verbijsterend om aan te nemen dat een pro-abortusbeleid meer mensen doodt dan een cultuurverzadigende, zelfzuchtige trots.” Christenen die prolifebeleid belangrijker vinden dan de persoon die het land leidt, verbreiden volgens hem een leugen. De kerk betaalt hiervoor „een hoge prijs.”

Piper roept christenen op tot bezinning. „Het is geen kleinigheid om lichtvaardig om te gaan met een patroon van openbaar gedrag dat niet slechts kwalijk is, maar tot de dood leidt.” Predikanten vraagt hij zich niet bezig te houden met politieke strategieën, maar zich te richten op het behoud van zielen.

De evangelicale columnist Michael Brown zegt de kritiek van Piper op het persoonlijk optreden van Trump te delen. Maar hij ziet een „groot verschil” tussen het steunen van een kandidaat die miljoenen levens wil doden en één die zich geregeld onbehoorlijk gedraagt maar toch het ongeboren leven beschermt en opkomt voor de christelijke vrijheden.

Tegelijk deelt Brown de zorg van Piper dat de steun aan Trump op termijn een negatief effect kan hebben op christelijke jongeren. „Maar laten we ons wel realiseren dat veel jongeren al afstand hebben genomen van het christelijk geloof. Daarom moeten we er nu alles aan doen om de christelijke waarden te behouden. En daar kan Trump een rol in vervullen.”

Robert Jeffress, baptistenpredikant in Dallas en lid van de evangelicale raad van Trump, deelt het standpunt van Piper absoluut niet. „Onze president heeft tal van maatregelen ten gunste van het leven, de kerk en christenen genomen. In de Bijbel staan tal van voorbeelden van koningen die zich niet als heiligen gedroegen, maar die wel het goede deden voor hun volk. Denk aan David, die zondigde met Bathseba. En aan Kores, die door God Zijn knecht wordt genoemd.”

Football news:

Tebas over Messi: Ik wil Leo in La Liga zien evenals Mourinho, Pep, Klopp, Ronaldo
Vaarwel Maradona in Argentinië: er waren alleen familieleden, begraven naast hun ouders
Maradona werd begraven in de buurt van Buenos Aires naast zijn ouders
Mourinho op Maradona: we kunnen zijn voetbal vinden op Google, maar we zullen Diego daar niet vinden. Ik mis hem, Tottenham manager Jose Mourinho heeft zijn gedachten gedeeld over het overlijden van voormalig Argentina International Diego Maradona. Er is Maradona en er is Diego. Maradona is iemand waar ik niet over hoef te praten omdat de hele wereld hem kent. Niemand zal het vergeten. Diego is anders. De mensen die zijn grote vrienden waren, die kleedkamers met hem deelden, zijn bevoorrecht. Ik kan zeggen dat hij een goede vriend van me was, hoewel ik hem meestal aan de telefoon sprak. Maar natuurlijk hebben we elkaar meerdere keren ontmoet. Hij had een groot hart. Ik mis hem. We kunnen zijn voetbal vinden op Google elke keer als we hem missen, maar we zullen Diego daar niet vinden. Vandaag heb ik de jongens verteld over hem en de tijd die we samen doorbrachten. Ik mis vooral de oproepen die hij altijd deed na nederlagen. Na de overwinningen heeft hij me nooit meer gebeld. Hij wist dat ik het niet nodig had op zulke momenten, maar in moeilijke momenten was hij er voor mij en sprak altijd: Mo, vergeet niet dat je de beste bent.Hij had altijd deze benadering. Ik mis Diego, zei Mourinho. Als football een film was, zou Diego zijn hoofdpersoon zijn.Showsport readers say goodbye to Maradona
Fabio Capello: tegen zo ' n middelmatige Real Madrid had Inter beter kunnen spelen in de Champions League. Het team had in de eerste helft altijd problemen. In de tweede helft hield ik meer van vier verdedigers. Tegen zo 'n middelmatige Real Madrid had het team beter kunnen spelen, zei Capello. Zidane paste zich goed aan de verliezen aan en was Conte in alles te slim af. Hazard eindelijk verlicht in de top match
Ibrahimovic ontmoette de Zweedse nationale teamcoach in Milaan
Tottenham Winks scoorde vanaf 49 yards. Dit is het derde resultaat in de Europa League, al - in deze loting