Netherlands

Gemeenten hebben hulp van rijk nodig bij inburgering

Onder de Wet inburgering, die op 1 juli 2021 in moet gaan, worden gemeenten verantwoordelijk voor de integratie van statushouders. Dat vraagt om een duurzame, integrale aanpak waarbij niet alleen aandacht is voor het leren van de taal en het vinden van werk, maar ook voor huisvesting, het opbouwen van een sociaal netwerk, onderwijs en (psychische) zorg.

De nieuwe Wet inburgering vraagt om een duurzame en integrale aanpak, waarbij meer dan alleen taal en werk centraal staan. Gemeenten kunnen dat echter niet zonder extra inspanningen vanuit het rijk.

Problemen
Dat schrijft Toezicht Sociaal Domein (TSD), een samenwerkingsverband van vier rijksinspecties, in een brief aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). TSD heeft in een aantal Nederlandse gemeenten gekeken hoe het gaat met de integratieopgave en concludeert dat er een aantal problemen is dat gemeenten niet op lokaal niveau op kunnen lossen.

Brede blik


Onder de Wet inburgering, die op 1 juli 2021 in moet gaan, worden gemeenten verantwoordelijk voor de integratie van statushouders. Dat vraagt om een duurzame, integrale aanpak waarbij niet alleen aandacht is voor het leren van de taal en het vinden van werk, maar ook voor huisvesting, het opbouwen van een sociaal netwerk, onderwijs en (psychische) zorg. Daarvoor zijn een bredere blik en een visie gericht op de langere termijn nodig, schrijft TSD.

Lerend stelsel


Daarom adviseert TSD minister Koolmees om ervoor te zorgen dat de nieuwe Wet inburgering goed aansluit op de Participatiewet, de Wmo 2015 en de Jeugdwet. Ook doet TSD een aantal aanbevelingen aan vijf andere betrokken ministeries. Minister Koolmees reageert in een brief aan de Tweede Kamer dat het kabinet zich in de oproep van TSD herkent. Hij benadrukt dat het rijk 'stelselverantwoordelijk' blijft en dat de inburgeringsopgave door monitoring en evaluatie een lerend stelsel moet worden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Football news:

Griezmann op Messi: Ik bewonder Leo, en dat weet hij. We hebben een grote relatie
Rooney over de mogelijkheid van een verhuizing naar Barca in het seizoen 2010/11: denken erover. Wayne Rooney heeft herinneringen gedeeld over hoe hij van Manchester United naar Barcelona had kunnen verhuizen na zijn transferaanvraag in oktober 2010
Hoera, in Engeland laten ze het publiek weer toe. Tot 4.000 en niet overal, maar de clubs zijn gelukkig. Iedereen verveelde zich
Suller over de wedstrijd met Istanbul: Dit zijn De Kampioenen van Turkije, het zal moeilijk zijn
Gasperini over de nominatie voor de beste coach van het jaar award: als we Liverpool verslaan, misschien krijg ik een paar stemmen
Julian Nagelsmann: Leipzig wil PSG Het Laatste gevoel geven dat ze het hebben over
Tuchel Pro Champions League: wedstrijd met Leipzig-de finale van onze groep