Netherlands

Gemeentelijke heffingen met meer dan 4 procent omhoog

Nederlandse huishoudens betalen dit jaar bij elkaar naar verwachting 11,3 miljard euro aan gemeentelijke heffingen. Dat is 4,4 procent meer dan vorig jaar, toen gemeenten 10,8 miljard euro op de begroting hadden staan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vooral de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten stijgen naar verwachting sterk, met gemiddeld 10 procent tot 2,2 miljard euro. Dat is de grootste stijging in 26 jaar.

Dat komt vooral doordat het duurder is geworden om afval in te zamelen en te verwerken. Afvalstromen als glas, plastic en papier leveren juist minder op. De afvalstoffenheffing en reinigingsrechten mogen niet meer opbrengen dan de daadwerkelijke kosten die ervoor worden gemaakt.

Ozb stijgt ook sterk

Aan de onroerendezaakbelasting (ozb), de grootste gemeentelijke heffing, zijn huishoudens naar verwachting bijna 6 procent meer kwijt dan vorig jaar, zo'n 4,6 miljard euro. Dat is de grootste stijging sinds 2004.

Gemeenten kunnen dit geld vrij besteden aan bijvoorbeeld bibliotheken of sportvelden. Maar de verwachting is dat sommige gemeenten de hogere ozb deels gebruiken om tekorten op te vangen. Die tekorten waren er vaak al, maar zijn verergerd door corona. Gemeenten krijgen daarvoor wel financiële steun vanuit het Rijk.

Gemeenten denken dit jaar ook meer te kunnen ophalen aan toeristenbelasting. Amsterdam ziet als enige gemeente deze opbrengsten een stuk somberder in: de stad verwacht komend jaar 79 miljoen euro minder toeristenbelasting binnen te krijgen.

Football news:

Tuchel-Werner: Timo, jij speelt rechts. Je speelt al een kwartier links. Begrijp je het niet? Chelsea manager Thomas Tuchelapl vestigde de aandacht op de verkeerde positie van zijn landgenoot Timo Werner. Timo, hoe lang blijf je links Spelen? Je speelt rechts
Liverpool heeft 7 punten achter de Champions League zone, 8 punten achter de verloren degenen
Neymar kan spelen tegen Barcelona voor ongeveer 30 minuten
Benfica biedt Diego Costa een 2-jarig contract met een salaris van 3 miljoen euro per jaar
Pep is geobsedeerd door tactiek. Hij ziet en wil zoveel dingen veranderen dat het een probleem kan zijn
Cavani is dicht bij een overeenkomst met Boca Juniors. Hij wil Manchester United verlaten in de zomer
Er zijn slechts 6 coaches in de wereld met een positieve balans tegen Pep. De leider van de rating-Sulscher