De gemeente Rotterdam zet de komende periode twee camera-auto's in die toezicht gaan houden op de naleving van de maatregelen tegen het coronavirus.

Om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan moeten mensen 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Ook is samenscholing met drie of meer personen verboden. Mensen die de regels overtreden riskeren een boete van 390 euro.

De camera-auto's gaan bij Rotterdamse parken en pleinen surveilleren op groepsvorming en het houden van afstand. Ze worden ook gebruikt bij een aantal afgesloten gebieden in Rotterdam, zoals voetbalkooien en skateparken, om samenscholing tegen te gaan.

De auto's zenden de beelden naar een centraal punt, vanwaar cameradeskundigen schakelen met handhavers en politie. De bestuurder van de camera-auto mag de auto niet verlaten en alleen waarnemen.

De auto's waren bedoeld om in te zetten tijdens het Eurovisie Songfestival. Omdat het songfestival dit jaar werd afgelast, zet de gemeente de auto's nu in voor de handhaving van alle maatregelen vanwege het coronavirus.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort