Waarnemend burgemeester Peter den Oudsten en wethouder Klaas Verschuure hebben de afgelopen dagen met studentenverenigingen uit de stad gesproken over de UIT-week. De introductieweek voor studenten, die volgende week start, zal anders verlopen vanwege de coronacrisis.

In de gesprekken is gekeken hoe de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk kan worden beperkt. Volgens de gemeente wordt er dit jaar veel meer digitaal gedaan, waardoor de nieuwe studenten elkaar niet fysiek ontmoeten. Ook hebben verschillende studentenverenigingen een vergunning aangevraagd voor buitenactiviteiten.

"Dat gaat veelal om terrassen in de openbare ruimte. Deze buitenbijeenkomsten zijn goed georganiseerd en kunnen doorgaan onder strikte voorwaarden. Zo wordt er geen alcohol geschonken en er wordt een gezondheidscheck gedaan", aldus de gemeente.

Daarnaast is het ook gebruikelijk dat er tijdens de UIT-week huisfeesten zijn en dat nieuwe studenten logeren bij Utrechtse studentenhuizen. De verenigingen hebben in de gesprekken met de gemeente aangegeven dit niet op te nemen in hun programma's.

Toename in aantal coronabesmettingen onder jonge mensen

Voorafgaand aan de gesprekken heeft de gemeente de GGD regio Utrecht geraadpleegd. Mensen houden zich minder aan de basisregels zoals voldoende afstand houden. "Dat leidt tot een zorgelijke toename in aantal besmettingen onder voornamelijk de jonge mensen in de regio Utrecht. De afgelopen dagen was ongeveer de helft van de positief geteste mensen tussen de 17 en 35 jaar."

De gesprekken vonden plaats met Biton, N.S.U, U.V.S.V., S.S.R-N.U., Triton, UMTC, USC, Unitas S.R. en C.S. Veritas.