Netherlands

Gelekt kritisch memo "kwam vanuit kring Pieter Omtzigt"

Het kritische document over het CDA van Pieter Omtzigt dat donderdag op straat kwam te liggen, is gelekt door iemand uit de omgeving van Omtzigt zelf, schrijven het Nederlands Dagblad en persbureau ANP. Dat zou CDA-partijvoorzitter Marnix van Rij dinsdagavond in een Zoom-gesprek hebben gezegd, op basis van het Kamerlid zelf.

Omtzigt zou over de memo hebben gezegd: 'Helaas Marnix, iemand uit de kring waarmee ik het document heb gedeeld, heeft het naar de pers gestuurd.'

De informatie werd volgens de krant gedeeld in een Zoom-call met enkele honderden leden en CDA-prominenten.

Lijsttrekkerschap

Ook ging Van Rij in op de bewering van Omtzigt dat hem het lijsttrekkerschap was beloofd als Hugo de Jonge zich zou terugtrekken. Het Kamerlid had die deal naar eigen zeggen gesloten met voormalig partijvoorzitter Rutger Ploum, meldt de krant op basis van het Zoom-gesprek. Dat zou volgens Ploum "pertinent niet waar" zijn, volgens Van Rij in het Zoom-gesprek.

In het hetzelfde zoom-gesprek zou CDA-leider Wopke Hoekstra de CDA'ers hebben laten weten dat Omtzigt "medische hulp" overweegt. Het CDA ontkent tegenover het ANP dat Hoekstra het over "medische hulp" heeft gehad.

Via een link die werd gedeeld door een bron, wisten het Nederlands Dagblad en het ANP binnen te komen bij het Zoom-gesprek. De krant bevestigt Hoekstra's woorden over de medische hulp.

Een CDA-woordvoerder laat aan het ANP weten dat het niet de bedoeling was dat journalisten toegang kregen tot de videobijeenkomst.

Omtzigt zegde dit weekend zijn lidmaatschap op nadat een uiterst kritisch memo op straat was komen te liggen dat hij had opgesteld voor de CDA-commissie die de verkiezingsnederlaag onderzoekt. Hij gaat als onafhankelijk Kamerlid verder, maar zit voorlopig nog ziek thuis.

Football news:

Medaille stand van de Olympische Spelen-2020: de Britten nog steeds verslaan Rusland, en China vertraagd met goud
PSG zijn de laatste mensen die de Champions League winnaar willen zien. Het hoofd van de Raad van Commissarissen van Eintracht Frankfurt, Philip Holzer, sprak over de situatie op de transfermarkt
Ronaldo zal spelen tegen Barcelona in de Joan Gamper Cup
Calvin Phillips over knielen: een herinnering dat racisme heeft geen plaats in de samenleving
Monaco heeft AZ ' s topscorer Miron Boadu ondertekend
Bayern is geïnteresseerd in Danilo. Juventus heeft gevraagd 30 miljoen euro
Tiago arriveerde op de Liverpool locatie zonder te herstellen van een blessure