Netherlands

Geldzorgen voor de president: 'Vlak voor verkiezingen zit Trump krap bij kas'

Verenigde Staten

3 minuten geleden Aangepast: 46 seconden geleden

Financiële zorgen voor Trump, kort voor de verkiezingen. Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

De race naar het Amerikaanse presidentschap is een miljoenen dollars verslindende business, en het ziet er slecht uit voor Donald Trump. Niet alleen in de peilingen ligt hij achter, ook financieel loopt het niet. "Trump zit krap bij kas", zegt Amerika-correspondent Erik Mouthaan.

Daarmee heeft de president in de belangrijke twee weken tot aan de verkiezingen van 3 november een probleem. "Hij heeft te weinig geld om met een krachtig slotoffensief te komen, en dat is nodig, wil hij nog winnen", zegt Mouthaan.

De president moet op de kleintjes letten. Dit is overigens tijdens een kerkbezoek in Las Vegas, waar hij volgens getuigen bij de collecte gul gaf. De president moet op de kleintjes letten. Dit is overigens tijdens een kerkbezoek in Las Vegas, waar hij volgens getuigen bij de collecte gul gaf.

Om je een indruk te geven van de bedragen waar het nu om gaat: in september wist de Democratische uitdager Joe Biden een spectaculaire 200 miljoen dollar méér bijeen te harken dan het Trump-kamp, dat toch nog 81 miljoen dollar kreeg van sponsoren en donoren.

'Ongekende achterstand'

Begin oktober had team-Biden nog 177 miljoen in kas. Drie keer zo veel als Trumps 63 miljoen dollar, aldus de Amerikaanse website Politico. Die concludeert dat dat voor een zittend president een ongekende achterstand in de campagnefinanciering is tijdens deze fase van de race.

Bij uitdager Joe Biden stroomt het geld de campagnekas in. Bij uitdager Joe Biden stroomt het geld de campagnekas in.

De campagneteams van presidentskandidaten jagen het geld er in hoog tempo doorheen. Het meeste gaat naar reclame op televisie en online. De teams maken gelikte, maar o zo effectieve campagnespotjes die de eigen kandidaat mooi neerzetten, of juist 'attack ads' waarin de tegenstander keihard wordt aangevallen.

Die reclametijd wordt vooral ingekocht in staten waar de race spannend is. Dat kost soms tientallen miljoen dollars. Omdat Trump financieel krap zit, heeft hij noodgedwongen in sommige belangrijke staten al spotjes moeten terugtrekken.

Erik Mouthaan: "Ik heb de afgelopen dagen in Florida gezien dat rond het lokale nieuws veel meer spotjes werden uitgezonden van de Biden-campagne, of van groepen gelieerd aan Biden, dan van Trump."

De president kan extra geld goed gebruiken. Zijn aanhang ziet hem het liefst op deze biljetten: Trump 2020. De president kan extra geld goed gebruiken. Zijn aanhang ziet hem het liefst op deze biljetten: Trump 2020.

"Het is heel opmerkelijk dat Trump nu zo weinig geld heeft. Zeker als je bedenkt dat nog nooit een president eerder is begonnen met met zijn herverkiezingscampagne dan Trump. Hij startte al de dag na zijn inauguratie", vertelt Mouthaan.

Super Bowl

In maart had Trump juist veel meer geld in kas had dan Biden. Maar het campagneteam van de president heeft flink uitgegeven. Zo werd elf miljoen dollar betaald voor wat spotjes rond de Super Bowl, de veelbekeken finale van het American Football.

"De president en zijn campagneteam gaven vroeg veel geld uit. Ongebruikelijk is dat niet. Obama deed het ook tijdens zijn herverkiezingscampagne. Of Trumps strategie van vroeg uitgeven slim is, weten we op of rond verkiezingsdag", aldus Mouthaan.

Nominatie Democraten

Uitdager Biden begon juist met weinig geld, maar dat veranderde toen hij eenmaal de nominatie van de Democratische Partij wist te veroveren. Erik Mouthaan: "Vanaf dat moment begonnen de donaties binnen te stromen. Het feit dat de Democraten in deze fase van de strijd meer geld hebben dan de Republikeinen zegt veel over het enthousiasme onder linkse Amerikanen om de strijd met Trump aan te gaan."

Vijf redenen waarom Trump de verkiezingen nog kan winnen

Natuurlijk draait het niet alleen om geld, of peilingen. Erik Mouthaan legt uit waarom Trump nog kan winnen.

Football news:

Tot Ziens, Pa Buba Diop. Dankzij jou, leefde ik het meest gedenkwaardige toernooi van mijn jeugd.Grote Senegalezen stierven op hun 42e
Nuno about 2:1 met Arsenal: we speelden geweldig, erg trots. Jimenez herstelde Wolverhampton manager Nuno Espiritu Santo spreekt na de Premier League Ronde 10 wedstrijd tegen Arsenal
Arsenal scoorde 13 punten in 10 openingswedstrijden-het slechtste resultaat in 39 jaar
West Brom kan gekocht worden door Amerikaanse investeerders. De Chinese eigenaar van de club wil 150 miljoen pond
Lampard op Mourinho 's woorden over pony' s: Je hebt Kane, zoon, bale en alli. We vechten allemaal om de Premier League te winnen ... Chelsea manager Frank Lampard reageerde op de woorden van Tottenham coach Jose Mourinho ... Dat spurs niet in aanmerking komen voor de Premier League titel. Zo ziet Jose de situatie vanuit zijn standpunt. Tottenham is echter de beste van de League
Mourinho op het winnen van de Premier League: Tottenham zijn niet in de race, omdat we geen paard, maar een pony
Laurent Blanc: Ik zal terugkeren naar het voetbal, maar bij kinderen. Nu worden coaches gevraagd om de kosten van spelers te verhogen, Ik vind het niet leuk