Steeds meer landen bedenken initiatieven om mensen die nog twijfelen over een prik over de streep te trekken. Zo wil de Amerikaanse president Joe Biden mensen die zich de komende tijd laten vaccineren 100 dollar geven, terwijl Tsjechische ambtenaren er twee extra vakantiedagen voor krijgen. Een overzicht.

Slowakije: Loterij met prijzen tot 2 miljoen euro
Slowakije is de afgelopen maand een loterij gestart met prijzen tot 2 miljoen euro voor gevaccineerden. Daarnaast kunnen Slowaken die hun landgenoten ertoe overhalen ook een coronaprik te halen, losse geldprijzen krijgen.

Inwoners die landgenoten ertoe weten over te halen om zich ook te laten vaccineren, maken kans op 30 tot 90 euro wanneer de overtuigde persoon volledig gevaccineerd is. Hoe ouder de persoon die zich laat inenten, des te hoger het geldbedrag.

Rusland: Bedrijven verloten sneeuwscooters en auto's
De Russische overheid biedt waardebonnen ter waarde van 1.000 roebel (ongeveer 12 euro) uit aan Russen boven de zestig jaar die kiezen voor een prik. Eerder verlootte burgemeester Sergej Sobjanin van Moskou vijf auto's onder gevaccineerde inwoners van zijn stad.

Grote Russische bedrijven verloten cadeaus onder hun medewerkers zodat zij zich laten vaccineren. Gevaccineerden maken kans op onder meer sneeuwscooters, geld en auto's. Ook worden er vrije dagen en gratis vakanties beloofd. Dergelijke acties kunnen veel verschil maken vanwege de flinke hoeveelheid grote bedrijven in het land.

Verenigde Staten: Beloning van 100 dollar
Alle Amerikanen die de komende tijd hun coronaprik halen, zouden een beloning van 100 dollar (zo'n 85 euro) zouden moeten krijgen, zo zei de Amerikaanse president Joe Biden deze week. Sinds vrijdag geeft de stad New York burgers al daadwerkelijk zo'n beloning. Biden roept ook andere Amerikaanse staten en gemeenten op de beloningen zo snel mogelijk te verstrekken.

Eerder organiseerden verschillende Amerikaanse staten 'vaccinatieloterijen' om mensen over de streep te trekken.

Tsjechië: Twee extra vakantiedagen voor ambtenaren
De Tsjechische regering biedt ambtenaren een extraatje aan om ze over te halen zich te laten vaccineren. Medewerkers van overheidsorganisaties krijgen namelijk twee extra vakantiedagen in het vooruitzicht als ze zich laten inenten.

"Maximale vaccinatie is onze inzet, om ons te beschermen tegen besmettingen uit het buitenland", aldus premier Andrej Babis afgelopen vrijdag. "Dit is onze hoofdtaak: prikken, prikken, prikken."

Griekenland: Tegoedbon en onbeperkt mobiel internet voor jongeren
Griekse jongeren krijgen een tegoedbon van 150 euro als ze zich laten inenten. De circa 940.000 Grieken van 18 tot 25 jaar krijgen een zogeheten "vrijheidspas" als ze zich dit jaar minstens één keer laten vaccineren.

Zij kunnen de tegoedbon sinds 15 juli gebruiken voor zomervakanties en culturele activiteiten. Daarnaast krijgen ze in augustus gratis onbeperkt mobiel internet voor hun smartphones.

Polen: Gevaccineerden kunnen ruim 200.000 euro winnen
In Polen is in juli een loterij voor mensen die al ingeënt zijn tegen het coronavirus om zo mensen aan te sporen zich te laten vaccineren. De winnaars kunnen geldprijzen krijgen tot 223.000 euro of een auto.

De loterij is op 1 juli van start gegaan. Iedere tweeduizendste deelnemer wint minstens 110 euro. De laatste prijstrekking vindt plaats op 6 oktober. Dan zijn er twee geldprijzen van ruim 200.000 euro en twee auto's te winnen.

En hoe zit het met Nederland?
Voor zover bekend zijn er in Nederland geen plannen om (bovenop het coronapaspoort) mensen die toch een prik nemen, extra te belonen.

We zijn benieuwd naar je mening over dit artikel. Klik hier om je feedback achter te laten in een korte vragenlijst van een minuut.