Netherlands

Geestelijk verval verdachte ging vooraf aan bioscoopmoorden

Ergün S., verdacht van de dubbele moord in een bioscoop in Groningen in oktober vorig jaar, takelde in de maanden daaraan voorafgaand in hoog tempo af. Hij kreeg last van waandenkbeelden, viel 30 kilo af en vervuilde. De 34-jarige S. staat dinsdag terecht voor de rechtbank in Groningen.

De rechtbank besprak de aanloop naar de schokkende feiten uitvoerig met S. De man werkt volledig mee aan het onderzoek, ook ter zitting. Uit de voorgeschiedenis blijkt dat S. vanaf 2009 heeft geworsteld met psychische problemen. Drugsgebruik zou mogelijk tot een eerste psychose hebben geleid. In de jaren daarna ontstonden nog meer problemen, onder meer door een stukgelopen relatie, waarin een kind was geboren. S. kon niet verkroppen dat hij zijn dochtertje niet geregeld kon zien. Hij bedreigde zijn ex-partner, waarvoor hij is veroordeeld.

Vanaf 2018 zette het verval definitief in. S. nam zijn voorgeschreven medicatie niet in en blowde veel. Hij had onder meer last van waandenkbeelden. In september startten hulpverleners een procedure om hem gedwongen te laten opnemen. S. zag daar geen been in. Hij vertrok uit zijn woonplaats Rotterdam en trok richting Groningen.

Justitie verdenkt S. van het doodsteken van Gina en Marinus Visser, een echtpaar dat al jaren schoonmaakte in de bioscoop aan het Gedempte Zuiderdiep. Hun lichamen werd op 26 oktober 2019 gevonden, kort nadat zij door S. om het leven waren gebracht.

S. was eerder die ochtend de bioscoop binnengeglipt, op zoek naar een slaapplaats. Gina Visser (55) overliep hem, terwijl hij zich had verschanst in een ketelhuis. Uit camerabeelden is gebleken dat hij direct op haar instak. De vervolgens toegesnelde Marinus Visser (56) werd na een kort worsteling neergestoken. Ook dat staat op beeld.

S. werd een dag later aangehouden, in Groningen. De politie schakelde hem uit door hem neer te schieten.

De rechtbank bespreekt later op de dag de uitkomsten van de gedragskundige observatie van S. in het Pieter Baan Centrum.

Football news:

Salzburg coach Marsh: Attico verschilt niet van Lokomotiv in hun spelstijl. Het verschil in het niveau van de spelers
Bartomeu en zijn directeurs kunnen morgen ontslag nemen als de motie van wantrouwen niet wordt uitgesteld.Het management van Barcelona wil geen motie van wantrouwen in club President Josep Bartomeu houden. De Catalaanse club deed een beroep op de Generalitat (regering) Catalonië om de stemming, die gepland was voor 1 en 2 November, uit te stellen, maar werd geweigerd, ondanks de aanbevelingen van de regering om thuis te blijven en de noodtoestand opgelegd. Bartomeu en zijn team kunnen morgen ontslag nemen als de generale staf het besluit goedkeurt om een stemming te houden over de goedgekeurde data. Volgens Diario Sport, heeft de Barca President zijn raad van Bestuur al meegedeeld dat het ontslag van het hele management morgen kan worden aangekondigd
Luka Modric: zou de Gouden Bal inruilen voor Kroatië dat het WK
We hebben Bale ' s golfvaardigheden met de profs uit elkaar gehaald. Het lijkt erop dat Gareth 15 uur per week traint.Het blijkt dat hij ooit zijn leven riskeerde
Alli werd niet opgenomen in Tottenham ' s bod voor de wedstrijd tegen Burnley, hoewel hij niet gewond was
Isco: Zidane verandert me in de 50-60e minuut of zelfs in de helft van de tijd, en laat me vrij in de 80e
Pirlo op Ronaldo ' s optimale positie: begin van links naar binnen en ga naar het midden. Hij kan naast Morata of Dybala