Netherlands

‘Geert Wilders dwingt respect af bij Hongaarse premier Orbán, als liberaal met anti-migratiestandpunten’

Nederland en Hongarije onderhouden al vele jaren uitstekende relaties op alle vlakken. Toch weten we eigenlijk maar bitter weinig van het land, maar oordelen wel…. Alle reden voor Frits Bosch om samen met Hongarije kenner László Marácz het zoeklicht op Hongarije te zetten. We doen dat in een aantal delen. Vandaag het laatste deel: de verhouding Orbán –Wilders.

Hoe ziet u de verhouding Orbán -Wilders?

László Marácz: Orbán en Wilders kennen elkaar al heel lang. Beide politici zijn in de Europese liberale familie begonnen en hadden contacten met voormalig VVD-leider Frits Bolkestein. Zoals bekend was Wilders medewerker van Bolkestein, en Bolkestein zag in Orbán de man van de toekomst in Midden- en Oost-Europa. Orbán maakte uiteindelijk de overstap naar de christendemocraten van de EVP.

Wilders is inhoudelijk een liberaal gebleven met anti-immigratie standpunten. Met die positie dwingt Wilders respect af in Hongarije en ook bij Orbán. Dat hij met een Hongaarse is getrouwd is een bijkomstigheid die hem entree verschaft in Boedapest, waar Wilders geregeld zijn schoonfamilie bezoekt.

Is Hongarije een voorbeeld voor populisten?

Ik weet niet wat er precies met de term ‘populisten’ wordt bedoeld. Voor eurofielen is het een scheldwoord, maar voor eurosceptici is het een geuzennaam. Orbán is een Hongaarse politicus die continuïteit biedt in lijn met de Hongaarse geschiedenis. De Hongaarse realiteit put uit die lange keten van verzet tegen onderdrukking en tirannie. Hongaren kunnen daardoor indien nodig meteen overschakelen op een weerstandmodus.

Ik weet niet of andere Europese landen, die in het verleden door de geschiedenis gunstig gezind zijn, die traditie kunnen volgen. Hongarije heeft laten zien dat een failliete boedel met een verstandig beleid en nationale eendracht in een korte tijd omgebogen kan worden naar een betere toekomst. Dat zal na de coronacrisis een te volgen recept kunnen zijn.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Football news:

Hoogtepunt van de maand: de Rangers vooruit scoorde van 50 meter (het verste doelpunt in de geschiedenis van de Europa League). Gerrard zegt dat hij nog nooit iets mooiers gezien heeft dan pure waanzin
Mourinho op 3:0 met LASK: moeilijke tegenstander, maar Tottenham speelde zo dat de overwinning leek gemakkelijk
Stefano Pioli: Milaan is geen gewoon team. Hij speelt met minder toewijding na de Derby
Barca spelers-verslag over loonsverlagingen: we gaan niet tolereren dat de club onze rechten schendt. De deelnemers in de brief reageerden op het verzoek van de directie om loonsverlaging en gaven uiting aan hun ontevredenheid. Marca met betrekking tot El Mundo onthult enkele details van de brief. Wij zullen niet accepteren dat Barcelona onze rechten schendt met de argumenten in hun boodschap. Zij zijn van mening dat de enige manier om de kosten te verlagen is door gezamenlijke actie van alle groepen en delen van de club. Tegelijkertijd geven zij echter in duidelijke tegenspraak toe dat sommige van de genoemde groepen en afdelingen reeds de economische aanpassingen hebben doorgevoerd die zij wensen, luidt de tekst van de brief. In de brief van de spelers staat dat het team op dit punt eensgezind is, ondanks het feit dat Marc-Andre Ter Stegen, Clement Langle, Frankie De Jong en Gerard Pique onlangs hun contracten hebben verlengd
Milaan zijn 21 wedstrijden ongeslagen in alle wedstrijden. Volgende wedstrijd-met Roma
Een jaar geleden werd er een bos geplant in het rivaliserende CSKA stadion. De auteur heeft aandacht besteed aan het kappen van bomen
De wedstrijd werd gespeeld door een team van scheidsrechters onder leiding van Andris Treymanis. Portugal was de eerste die video-replays gebruikte. Na wat ik zag in deze wedstrijd, moet ik mijn excuses aanbieden aan alle scheidsrechters en video assistenten in ons land, omdat ze competent werken, in tegenstelling tot wat hier gebeurde. Het moment met Fabio Vieira is geen overtreding, aangezien de zwaarste momenten soms niet werden gestraft. Een straf voor een overtreding van Pepe zou in elk land ter wereld zijn toegekend, maar niet hier. We hebben geleden, zei conceição Eleven Sports