Netherlands
This article was added by the user Abigail James. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Geen overeenkomst tussen Google en DPG Media over doorplaatsen artikelen

DPG Media behoort niet tot de Nederlandse partijen waarmee Google een deal heeft gesloten over het doorplaatsen van artikelen in de populaire zoekmachine. Dat laat zakelijk directeur DPG Media Bart Verkade desgevraagd aan Villamedia weten. Het was al bekend dat ook uitgever Mediahuis geen overeenkomst met Google heeft bereikt.

In een blogpost schreef Google op 11 mei onder andere met Nederlandse nieuwsmedia overeenkomsten te hebben gesloten. Welke media dit zijn is onduidelijk. Google wil namelijk niet zeggen met welke organisaties in Nederland overeenkomsten zijn gesloten, omdat het om vertrouwelijke afspraken zou gaan.

Waarom DPG Media, Mediahuis en Google geen overeenkomst hebben bereikt is niet bekend. Verkade zegt wel dat er in het verleden contact is geweest met het Amerikaanse bedrijf over dit onderwerp.

Google hoeft niet te betalen
Google heeft volgens de blogpost in Duitsland met 220 krantentitels en nieuwsmedia afspraken gemaakt over het betalen voor nieuws. Ook in Frankrijk, Oostenrijk en Hongarije zijn er deals over het plaatsen van nieuwsberichten.

Voor het plaatsen van heel korte fragmenten van nieuwsartikelen in de zoekmachine hoeft Google niet te betalen. Het is nu aan lidstaten zelf om nationale wetgeving hiervoor in te voeren.

Het zit mediabedrijven al lange tijd dwars dat internetbedrijven als Google en Facebook hun berichten doorplaatsen. Daardoor lopen ze zelf advertentie-inkomsten mis terwijl de techconcerns daar dankzij hun kopij meer van binnenhalen.