Netherlands

Geen meldplicht bij vermoedens dat werknemer corona heeft

Een werkgever die vermoedt dat een werknemer is besmet met het coronavirus, is juridisch gezien niet verplicht dat te melden bij de GGD. Dat geldt ook voor collega’s en voor de betrokken werknemer zelf, stelt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Als een bedrijfsarts corona vaststelt, heeft hij wel een meldplicht.

Een werkgever heeft wel de verantwoordelijkheid om een werknemer aan te spreken „en eventuele maatregelen te nemen” als een een persoon naar het werk komt met klachten die overeenkomen met de coronasymptomen. Ook kan de werkgever een werknemer naar huis sturen op grond van het zogenoemde instructierecht en kan een collega een klacht indienen bij de inspectie.

Een bedrijfsarts die erachter komt dat een werknemer besmet is, moet dit melden bij de GGD. Het kabinet gaat ervan uit dat de besmette persoon gewoon de regels volgt, maar „de voorzitter van de veiligheidsregio kan besluiten tot gedwongen isolatie als de betrokkene lijdt aan Covid-19 of als er gegronde redenen zijn dat te veronderstellen”. Het gaat hier om een „uiterst middel”, benadrukt De Jonge.

Football news:

Soljanke scoorde voor het eerst in 39 wedstrijden voor Bournemouth in de Premier League. In totaal heeft de forward 60 League games en 2 goals
Mensen zien niet hoe hard Tottenham werkt
Arteta is ongeveer 1:2 Tottenham Hotspur: een enorme impact. Ik ben teleurgesteld en ontevreden
Vardy scoorde zijn 23e goal in de Premier League en stond aan de top van de scorers. Hij heeft 4 doelpunten in 3 wedstrijden
Mourinho over de overwinning op Arsenal: we zijn gelukkig. Zelfs in de laatste minuten was alles onder controle
Zinedine Zidane: mensen praten altijd over Real Madrid, omdat dit de belangrijkste club in de geschiedenis is
Sane heeft het hoogste niveau nog niet bereikt. Hij moet voor het nationale team spelen, de Euro of het WK winnen