Netherlands

Geen 'Irma Sluis': onbegrip over nieuwe naam zeesluis IJmuiden

'Vraag het ons dan niet'

2 minuten geleden Aangepast: 24 seconden geleden

Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Irma Sluis? De Sluizenmoeder? Sluisje McSluisface? Allemaal inzendingen voor de mogelijke nieuwe naam van de grote zeesluis bij IJmuiden die wordt gebouwd. De gemeente Velsen vroeg mensen namen in te sturen voor de nieuwe sluis. Leuk, dachten veel mensen. Ruim 5000 inzendingen kwamen binnen. Maar diezelfde mensen zijn minder blij met de gekozen naam.

Want het werd niet Irma Sluis, het werd niet de Sluizenmoeder en ook niet (misschien wel een klein beetje logisch) Sluisje McSluisface. Wat het dan wel is geworden? Zeesluis IJmuiden. "Vraag het ons dan niet", is een van de vele reacties. 

"Had je daar een wedstrijd voor nodig?", "Wat een grap", en: "Mijn dag kan niet meer stuk" zijn andere reacties die na een snelle rondgang bovenkomen op sociale media. Het moge duidelijk zijn: Nederland had iets anders verwacht dan deze ietwat voor de hand liggende en weinig creatieve naam. 

Ook bijval

Toch is er ook bijval te vinden voor de nieuwe naam. Henry zegt: "Het is te prijzen en een goed idee om een naam te geven die bedacht is en gedragen wordt door een groot deel van de burgers van Velsen."

Zo werd de nieuwe naam bekendgemaakt:

De gemeente maakte de naam in een video op social media bekend. Daarin werden ook de wat creatievere namen genoemd. "Jullie hebben massaal namen ingestuurd voor de nieuwe toegangspoort. Super, bedankt daarvoor!", zegt Nienke Bagchus, directeur netwerkmanagement van Rijkswaterstaat. 

Top 5 omwonenden

En sommige namen waren heel origineel, zegt Jeroen Verwoort, wethouder van de gemeente Velsen. "Zoals de Irma Sluis, die we allemaal natuurlijk in het nieuws hebben gezien." Volgens Verwoort hebben de omwonenden van de sluis een top 5 samengesteld. De keuze werd uiteindelijk gemaakt door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bloeden nog niet gestelpt: zeesluis weer duurder voor bouwer BAM

Volgens Verwoort zet deze naam IJmuiden internationaal op de kaart, en werd de naam door meerdere mensen ingezonden. Maar ook daar zijn sommigen het niet mee eens, zo is te zien in het onderstaande bericht op Twitter:

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

De Irma Sluis? Grootste zeesluis wordt mogelijk vernoemd naar gebarentolk

Football news:

En-Nesiri is de eerste Sevilla speler in 81 jaar om een hattrick te scoren in 2 opeenvolgende La Liga home games
Real Madrid coach Bettoni about 4-1 met Alaves: een welverdiende overwinning. Zidane is erg blij met het spel
Benzema is ongeveer 4:1 met alavesa: een goed spel is belangrijk voor het vertrouwen. Na een zware week, Real Madrid zijn op het juiste spoor
Cheltenham scoorde tegen Man City na een doorbraak in de beste traditie van Rory Delap. Gooi de bal naar 30 meter hielp handdoek
= = Interlandcarrière = = Benzema maakte zijn debuut voor Real Madrid in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Alaves. De 33-jarige heeft 15 doelpunten in een seizoen voor de club in alle competities-10 in de league, 4 in de Champions League en één in de Spaanse Super Cup. De Fransman heeft in 10 van zijn 12 seizoenen minstens 15 goals met de Creamers gescoord. In het seizoen 2009/10 scoorde hij 9 doelpunten, in het seizoen 2017/18-12. De statistieken van Benzema zijn hier te vinden
Ibrahimovic-Zapate: Ik heb meer goals gescoord dan jij in je carrière hebt gespeeld
Foden zou Foden moeten zijn, niet De Bruyne. Er is maar één de Bruyne