Netherlands

Geen giftige stof in plas na langdurig gebruik granuliet

In een plas waar sinds 2012 het materiaal granuliet ligt, is de kankerverwekkende stof acrylamide niet aangetroffen. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. Er heersen zorgen over het gebruik van granuliet, nadat Rijkswaterstaat het risico op vrijkomen van acrylamide verkeerd had berekend.

Het onderzoek is gedaan in de Kraaijenbergse plas, nabij het Gelderse Cuijk, waar ongeveer 260.000 ton granuliet ligt. Bij een onderzoek werd geen acrylamide aangetoond. Eerder waarschuwden verschillende onderzoekers dat die stof uit granuliet kon vrijkomen als het materiaal langdurig in water ligt.

Er zijn momenteel vooral grote zorgen over de zandwinningsplas Over de Maas, waar granuliet gebruikt wordt om de bodem op te hogen. De stort van het materiaal, dat een restproduct is uit de asfaltindustrie, is omstreden. Onderzoeksprogramma Zembla meldde dat de besluitvorming rond de stort niet integer was.

Zo heeft oud-minister Halbe Zijlstra, inmiddels topman bij infrastructuurbedrijf VolkerWessels, via mails en appjes druk gezet op ambtenaren zodat het materiaal gestort kon worden. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zei dat ze dit zelf nooit zo zou doen. De Tweede Kamer was verontwaardigd over de gang van zaken. Natuur- en gezondheidsbelangen zouden hierdoor ondergesneeuwd zijn.

Ook bij Over de Maas wordt onderzoek gedaan naar de veiligheid van granuliet. Half december wordt de conclusie van dit onderzoek verwacht.

Football news:

Manchester City heeft een tienjarenplan voor Messi voorbereid. Na zijn carrière willen ze hem ambassadeur maken voor de club (The Times). Manchester City werkt aan de ondertekening van de Barcelona striker Lionel Messi. Volgens de Times heeft de Engelse club een tienjarenplan voor Argentinië ontwikkeld. Hij zal worden aangeboden om te spelen voor Manchester City en dan spelen voor een van de negen clubs in de City Football Group. Deze omvatten met name new York city (vs), Yokohama (Japan) en Melbourne city (Australië)
Een Prestonspeler die tweemaal de genitaliën van een tegenstander heeft aangeraakt, kan worden gediskwalificeerd voor 3 wedstrijden
Griezmann over zijn jeugd: Ik heb geprobeerd om in 10 clubs in Frankrijk te komen, maar niemand gaf me een kans
Austin Matthew McConaughey (mede-eigenaar) bereidt zich voor op MLS: alle seizoenskaarten zijn verkocht, hoewel er maar 2 spelers in het team, en het stadion (voor $240 miljoen) is nog steeds in aanbouw
Lineker aan Liverpool: grote lof voor de spectaculaire prestatie van Klopp ondanks blessures; voormalig Engelse striker Gary Lineker deelde zijn emoties van Liverpool 's overwinning op Leicester
Griezmann op de wedstrijd tegen Argentinië op het WK 2018: bood Deschamps 4-4-2 en persoonlijke voogdij over Messi. Hij heeft naar Barcelona en Frankrijk geluisterd en Antoine Griezmann heeft zijn herinneringen aan het WK 2018 en de Euro 2016 gedeeld. Over het WK 2018 was het duidelijk dat je iets groots kunt doen door te kijken naar de intensiteit waarmee ons team trainde. Deschamps belde de spelers om zich voor te bereiden op de wedstrijd tegen Argentinië, en ik stelde voor dat hij te verdedigen op een 4-4-2 manier, waar Konte persoonlijk zal zorgen voor Messi. Deschamps zei: Denk je dat erAttico is. Maar uiteindelijk luisterde hij naar mij (Frankrijk versloeg Argentinië in de 1/4 finale met een score van 4:3-ca. Showsport). Dankzij dit toernooi begon ik herkend te worden in Frankrijk, omdat ze alleen Real Madrid en Barcelona volgen. Ik verloor twee finales in een korte periode (de 2015-16 Champions League finale met Attetico en de Euro 2016 final met Frankrijk-CA. En wilde geen football meer kijken. Ik was niet gerustgesteld door het feit dat ik de beste speler van het toernooi Griezmann zei
Ex - Inter defender Maicon kan naar Sona verhuizen van de winnaar van de Serie D