Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Geelen Counterflow plaatst eerste elektrische droger: ‘Cruciale stap om volledig duurzaam te worden’

Geelen Counterflow plaatst eerste elektrische droger: ‘Cruciale stap om volledig duurzaam te worden’

Directeur Sander Geelen van Geelen Counterflow in Haelen.   Afbeelding: John Peters Fotografie

Haelen -

Na tien jaar ontwikkeling heeft Geelen Counterflow uit Haelen de eerste elektrische droger geïnstalleerd bij voedingsmiddelenbedrijf Cargill-Ewos in Bergneset, net boven de poolcirkel in Noorwegen. De droger gebruikt 75 procent minder energie en reduceert de CO2-uitstoot tot nul: de gasbranders zijn namelijk vervangen door elektrische warmtepompen die op duurzame elektriciteit draaien.

Het is een nieuwe mijlpaal voor Geelen. En een cruciale stap voor het bedrijf. Want Geelen wil in 2030 honderd procent duurzaam zijn. Het kantoor en de fabriek werden al verduurzaamd, het verschepen van de drogers gebeurt fossielvrij, maar directeur Sander Geelen noemt dat alles een druppel op een gloeiende plaat. Want de drogers die het bedrijf voor de voedingsmiddelenindustrie maakt, verslinden energie en draaien op aardgas. „Een droger gebruikt net zoveel gas als vijfhonderd tot duizend gezinnen”, zegt hij. „Om echt duurzaam te zijn, was het dus belangrijk om de drogers elektrisch te maken. Dat is nu gelukt.”

Minder energieverbruik

Tien jaar is gewerkt aan de ontwikkeling van de warmtepompen. „De normale warmtepompen zijn niet ontwikkeld voor grote hoeveelheden energie en hoge temperaturen”, zegt directeur Geelen. „Samen met de Duitse bedrijven Combitherm en Bitzer hebben we een geschikte warmtepomp ontwikkeld. Dat systeem gebruikt bovendien driekwart minder energie.”

Overtuigen

De eerste pomp werkt, twee andere pompen worden op dit moment geïnstalleerd. Geelen: „Wereldwijd hebben we honderden pompen staan die op gas draaien. Het goede nieuws is dat we die om kunnen bouwen naar warmtepompen. Nu is het zaak om klanten van de voordelen te overtuigen. Dan helpt het dat we een goed draaiend systeem hebben. Bovendien hebben de grote voedingsmiddelenbedrijven allemaal harde doelen om energie te besparen en de CO2-uitstoot te verminderen.”

Waterstof

Toch kijken veel bedrijven nog de kat uit de boom, merkt hij. „Sommige wachten misschien op alternatieven, zoals drogers die op waterstof werken. Dat kan, maar wij gaan er niet in investeren, omdat je met waterstof geen energie bespaart. Bij een warmtepomp lukt dat wel, omdat je veel warmte kunt hergebruiken.” De komende jaren blijft Geelen ook nog drogers op gas bouwen. „Nog niet alle klanten zullen een elektrische droger willen. Maar onze nieuwe drogers zijn wél voorbereid op warmtepompen. Dat maakt het ombouwen een stuk eenvoudiger op het moment dat de klant er klaar voor is.”

Lees ook: Fabrikant Geelen uit Haelen verscheept drogers fossielvrij